• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Grad: Hapšenja i pretresi zbog ratnih zločina

Autori mondo.ba Autori SRNA

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), po nalogu Tužilaštva BiH, od jutros na području Novog Grada provode opsežnu akciju u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina, tokom koje je već uhapšeno pet Srba.

Uhapšeni su Ljuban Babić (53), Ranko Balaban (56), Rajko Karlica (47), Mirko Odžić (55) i Milenko Brčin (52), saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ove aktivnosti provode se u okviru predmeta u kojem Tužilaštvo BiH vodi istragu o ratnim zločinima počinjenim na ovom području nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti tokom 1992. godine.


U saopštenju se dodaje da se, kao posljedica počinjenih zločina, desio progon gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti sa ovog područja, a počinjeno je i ubistvo 27 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Agići i Ekići u Mjesnoj zajednici Maslovare.

S obzirom na opsežnost akcije, angažovani su i dodatni timovi Sipe, koji pružaju podršku u akciji.

Navodi se da su u toku pretresi na ukupno četiri lokacije, a u toku je i pretres zgrade Policijske stanice, koja je pod stražom i kontrolom Sipe.

Pretrese vrše i u zgradi opštine i sjedištu komunalnog preduzeća, te još jednoj lokaciji, a radi pronalaska arhivskog materijala i dokaza koji se odnose na navedeni period, kao i otkrivanja radnji koje su činjene na prikrivanju dokaza.

Službenik za odnose s javnošću u opštinskoj upravi Ivana Radenić potvrdila je da su istražioci Tužilaštva BiH u zgradi opštine Novi Grad, gdje pregledaju arhivski materijal iz ratnog perioda.

Radenićeva je novinarima izjavila da u isto vrijeme istražioci pretresaju arhivski materijali u Policijskoj stanici Novi Grad i komunalnom preduzeću "Komus".

Ona je dodala da će opštinska uprava blagovremeno obavijestiti javnost kada dobije više informacija o ovom slučaju. Na lokacijama gdje su u toku pretresi nalaze se automobili Policijske stanice Novi Grad, a policijski službenici su ispred objekata.

Nakon hapšenja, osumnjičeni će biti sprovedeni postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

"Informacije mogle biti dobijene i bez pretresa"

Načelnik Centra javne bezbjednosti Prijedor Dalibor Ivanić izjavio je danas da je veoma iznenađen što su pripadnici Sipe pretresli zgradu policije u Novom Gradu, s obzirom na to da su informacije mogli dobiti u redovnoj proceduri.

"Iznenadilo nas je da se po naredbi Suda BiH kao objekat pretresa našla i policijska stanica Novi Grad. U toku je pretres i te policijske stanice i naravno da nas to iznenađuje zato što smo do sada imali jako korektnu saradnju sa tim institucijama", rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je naglasio da je svu dokumentaciju koju su po bilo kojem osnovu tražili pripadnici Sipe, Tužilaštva i Suda BiH, ove institucije dobijale odmah i da ih je CJB Prijedor prioritetno rješavao u potpunosti i dostavljao u rekordnom roku.

"Zato nas iznenađuje činjenica da je Sud BiH naredio pretres policijske stanice, jer smo dokumentaciju mogli dostaviti u redovnom postupku, kao što smo činili i ranije", istakao je Ivanić.

On je naveo da je akcija Sipe u toku i da se mediji za dalje informacije mogu obratiti Sipi, Tužilaštvu ili Sudu BiH.

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

kimi bl

da imamo vlas neko bi stao iza nas i resio bio ovo,ovo je napada na Republiku i treba okupatore ukloniti. Sta dodik ima sad da kaze ili ce samo da lupeta kao i do sad,sta se ceka sa referendumom dosta nam je vise sarajeva . Dodik odlazi.

Marko

Nastavlja se antisrpska propaganda pod pod okriljem sipe i tužilaštva BiH koja ima za cilj da se srbi proglase genocidnim narodom i da su srbi krivi za protekli rat,hapse samo srbe i poneki nebitan pripadnik drugog naroda kojima je plaćeno da budu uhašeni da bi bili prikriveni pravi krivci

Gz

Majko mila pa sta nam ova "gamad" radi? Ovo je stvarno vise ne podnosljivo. Ima li iko mu .a u RS-u da kaze e dosta je. Ovo je vise vire od ponizenja

Deki

@Gz vidiš brale da nema, žalosno je šta sve preživljavamo

MONDO REPORTAŽE