• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sipu niko nije obavijestio o prekidu saradnje

Autor SRNA

Agencija za istrage i zaštitu BiH još nije dobila nikakvu zvaničnu odluku nadležnih institucija Republike Srpske o prekidanju saradnje sa ovom agencijom zbog jutrošnjih hapšenja i pretresa na području opštine Novi Grad.

Iz Sipe ističu da su u ovom slučaju postupali u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima i prema naredbi nadležnog tužilaštva.

"Svako komentarisanje političkih odluka određenih institucija bilo bi neprofesionalno i izvan naših nadležnosti", navodi se u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da Vlada Srpske prekida saradnju sa Sudom i Tužilaštvom BiH, te da Agenciji za istrage i zaštitu neće biti dozvoljen ulazak u institucije.

Odluka je donesena zbog hapšenja koja su provedena na području Novog Grada.

Pripadnici Sipe, prema nalogu Tužilaštva BiH, na području Novog Grada proveli su opsežnu akciju u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina, tokom koje je uhapšeno pet Srba.

Vlada i sve institucije Republike Srpske zbog današnjeg protivustavnog postupanja Agencije za istrage i zaštitu Bih (Sipa) prekidaju saradnju sa Sipom, Sudom i Tužilaštvom BiH.

"Vlada Srpske je ocijenila da postupanje Sipe u Novom Gradu predstavlja grubo kršenje međupolicijske saradnje i protivustavni postupak", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

On je rekao novinarima da je na vanrednoj sjednici Vlade Srpske zaključeno da se pretresom zgrada opštine, policije i komunalnog preduzeća u Novom Gradu koji je obavila Sipa dovodi u sumnju povjerenje u MUP Srpske, koje je do sada uvijek sarađivalo sa bezbjednosnim agencijama u BiH, te Sudom i Tužilaštvom BiH.

"Sud BiH je iskazao izrazito nepovjerenje navodeći u naredbi da postoji bojazan da bi predmeti istrage mogli biti uništeni ili sakriveni, iako su imali mogućnost da od MUP-a traže da im dostavi dokumentaciju u vezi sa navedenim predmetom ili da pošalju svog inspektora da izvrši uvid u dokumentaciju i po potrebi je izuzme", istakao je Lukač.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske je konstatovala da je postupanje neustavnih institucija Suda BiH, Tužilaštva BiH i Sipe protivno Ustavu BiH i Ustavu Republike Srpske, te imajući u vidu ovakvo neprimjereno i provokativno postupanje, Vlada i sve institucije Srpske prekidaju saradnju sa tim institucijama.

Lukač je istakao i da je Vlada naredila MUP-u Srpske da spriječi svaki ulazak i pretres prostorija republičkih i lokalnih institucija Srpske.

"Vlada Srpske i dalje ostaje opredjeljena za korektnu i profesionalnu saradnju svih bezbjednosnih i pravosudnih institucija u BiH u okviru ustavnih i zakonskih nadležnosti", rekao je Lukač.

On je dodao da je zatraženo od Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Srpske da razmotri informaciju i vladine zaključke i da zauzme stavove i podnese izvještaj Narodnoj skupštini.

Lukač je rekao i da je od Narodne skupštine zatraženo zakazivanje posebne sjednice na kojoj će biti razmatrana informacija i zaključci koje je zauzela Vlada.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

lgs

Svaka cast MUP-u i Vladi srpske.Ako oni nevjeruju institucijama srpske a pokusavaju idalje biti bezobrazni,onda normalno da netreba to tolerisati.Tireba dati podrsku i sve pohvale za nase institucije.

Gz

E hvala Bogu konacno da bar neko progovori na ovo i ovakvo ponizenje. Ipak ja sumnjam da ce se ovo i ispostovati

MONDO REPORTAŽE