• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igmanska inicijativa - 20 godina poslije

Autor mondo.me

U organizaciji Igmanske inicijative u Sarajevu je održana 25. sesija pod nazivom “Dejton i region - 20 godina kasnije - dalje perspektive Zapadnog Balkana”.

Sesiju je otvorio Vehid Šehić, kopredsjednik Igmanske inicijative za BiH, koji je tom prilikom kazao da se jubileji inače slave, ali da oni danas nemaju razloga za slavlje. On je podsjetio da je Igmanska inicijativa prva uspjela 2002. godine da u Sarajevo dovede tri predsjednika tada tri države SR Jugoslavije, Hrvatske i BiH.

“To smo ponovili i 2010. u ovoj zgradi kada su se po prvi put sastali na teritoriji ove četiri države četiri predsjednika i ta sesija je imala velikog odjeka u cilju uspostavljanja većeg stepena povjerenja, razumijevanja kako među građanima ove države, tako i među političarima”, rekao je Šehić.

Šehić je istakao da je "došao trenutak da nam političari vrate izgubljenu nadu, dostojanstvo koje su uništavali u ovih 20 godina i da shvate da je njihov osnovni zadatak da zaborave i lične sujete i interese i da se konačno okrenu javnom interesu u cilju građana BiH".

Igmanska inicijativa je regionalna mreža nevladinih organizacija koju čine predstavnici civilnog sektora, medija, lokalnih samouprava, kao i ekonomski i politički analitičari koji osmišljavaju projekte kojim nastoje da normalizuju i unaprijede odnose BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

Ambasador SAD u Sarajevu Morin Kormak u pozdravnom govoru kazala je da ono što se može vidjeti tokom posljednjih dana i godine je da se BiH nalazi na raskršću.

"Neki političari traže izgovore da podcijene progres i sakriju ekonomski neuspjeh i korupciju. Pokušavaju da iskoriste nedostatak povjerenja među konstitutivnim narodima. Pozivamo ih da se uzdrže prije nego što reaguju na pojačane tenzije, da razrješavaju pitanja i razlike kroz dijalog", istakla je Kormak.

Podsjetila je da je Hrvatska u EU, da je Crna Gora napravila značajan napredak na tom putu, a ove godine su značajno napredovali i odnosi Srbije i BiH.

Prisutne je pozdravio Renco Davidi, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH.

On je izrazio žaljenje da BiH i njen put ka EU kasne zbog neuspjeha stranaka da se dogovore oko ustavnih promjena.

"Dok je BiH stagnirala, zemlje iz susjedstva napreduju na putu ka EU. Prepoznajemo hitnu potrebu da se BiH vrati na svoj evropski put", istakao je Davidi.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE