• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnice za ratni zločin nad Srbima u Goraždu

Autor Anadolija

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optužene Ibru Merkeza, Predraga Bogunića i Ešefa Hurića tereti da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva

U optužnici se navodi da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između pripadnika tzv. Armije BiH i Vojske Republike Srpske na području opštine Goražde u periodu od jula 1992. do druge polovine februara 1993. optuženi Ibro Merkez, u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti Goražde u periodu od maja 1992. do kraja augusta 1992. i člana Predsjedništva Skupštine opštine Goražde u ratnim uslovima, Predrag Bogunić, de facto u svojstvu načenika Stanice javne bezbjednosti Goražde u periodu od kraja augusta 1992. do druge polovine februara 1993. i Ešef Hurić, de facto u svojstvu komandira Stanice policije Goražde od maja 1992. do januara 1993.

izvršavajući nezakonite naredbe Predsjedništva Skupštine opštine (SO) Goražde i usmene naredbe predsjednika Predsjedništva SO Goražde u ratnim uslovima Hadže Efendića da se civilno srpsko stanovništvo iz sela Bučje zatvori u prostorije Stanice javne bezbjednosti u Goraždu.

Naglašava se da su svaki od njih za vrijeme obavljanja navedenih funkcija, planirali, naredili, počinili, pomagali u planiranju, pripremanju i počinjenju i na dugi način učestvovali u ubistvu, protuzakonitom zatvaranju, oduzimanju prava na pravično suđenje i nečovječnom postupanju prema više od 100 civila različitog pola i starosne dobi od sedam do 70 godina, isključivo srpske nacionalnosti sa područja opštine Goražde.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

10 god podizete ovu optuznicu pa ko je ovdje blesav?

MONDO REPORTAŽE