• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mahmuljin tvrdi da nije kriv za zločine nad Srbima

Autor SRNA

Nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin izjasnio se u Sudu BiH da nije kriv po optužnici koja ga tereti za zločin protiv srpskog civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjen 1995. kod Vozuće.

Nakon što se Mahmuljin izjasnio da nije kriv, Sud BiH je najavio da će u ovom predmetu uskoro početi suđenje.

Mahmuljin je na ročištu u Sudu BiH rekao da je istraživao ovaj predmet i utvrdio da tu nema njegove odgovornosti, objavljeno je na portalu "Dnevnog avaza".


On je uhapšen po nalogu Tužilaštva i Suda BiH početkom decembra prošle godine, a dan kasnije pušten je da se brani sa slobode, uz određene mjere zabrane, iako je Tužilaštvo tražilo da mu bude određen jednomjesečni pritvor.

Sud BiH potvrdio je 7. januara optužnicu koja Mahmuljina tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ranjenika, bolesnika i srpskih civila na području opštine Zavidovići.

U optužnici se navodi da je Mahmuljin na području opštine Zavidovići, u svojstvu komandanta Trećeg korpusa u čijem sastavu je djelovao i odred "El mudžahedin" tokom 1995. godine, dok je trajala vojna operacija na širem području Zavidovića i Vozuće, nije ništa preduzeo kako bi spriječio zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području.

Mahmuljin je, navodi se u optužnici, imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju da počine zločin, a nakon počinjenog zločina nije preduzeo ništa da počinioci budu kažnjeni.

U optužnici se navodi da su pripadnici odreda "El mudžahedin", među kojima su bili borci iz afro-azijskih zemalja, nakon zarobljavanja ratnih zarobljenika, civila i sanitetskog osoblja srpske nacionalnosti, ubili više od 50 zarobljenika od kojih su neki ubijeni ritualnim odsijecanjem glava koje su nakon toga pokazivane drugim zarobljenicima.

U optužnici se dodaje da su pripadnici ovog odreda zlostavljali i mučili zarobljenike, odsijecali im uši i boli ih po tijelu, vezali i premlaćivali raznim predmetima, primjenjivali izuzetno surove oblike mučenja, odnosno vezivanje zarobljenika u zgrčenom položaju sa omčom oko vrata koja bi se, usljed pomjeranja, stezala i gušile žrtvu i tako su ih ostavljali više sati.

Od zlostavljanja i premlaćivanja mnoge žrtve imaju trajne posljedice i invaliditet.

Nakon rata, posmrtni ostaci desetak žrtava su pronađeni, identifikovani i sahranjeni, a za tijelima ostalih žrtava se još traga.

Mahmuljina optužnica tereti da je znao za ubistva i zlostavljanja zatvorenika, koja su trajala više od 15 dana, u periodu juli - avugust i u drugom slučaju tokom septembra 1995. godine, te da nije ništa učinio da ove zločine spriječi, zaustavi ili da kazni počinioca.

Predloženo je pozivanje više od 70 svjedoka optužbe, od kojih će 11 dati iskaze uz mjere zaštite i priloženo je više od 900 dokaznih materijala kojima će Tužilaštvo dokazivati krivicu optuženog.

Riječ je o predmetu kategorije dva koji je u fazi istrage dostavljen iz Haškog tribunala na procesuiranje u BiH.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

fjih

Da nisu srbi same sebe pobili?Kriv je onaj koji je naredio,izvrsio i sakrio ta svirepa nadjela.To se odnosi i na mrtve a i na zive.

MONDO REPORTAŽE