• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Selman: Izmjena Ustava RS nakon rezultata popisa

Autor SRNA

Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske Džerard Selman izjavio je da će nakon objavljivanja rezultata popisa stanovništva u BiH biti promijenjen dio Ustava Republike Srpske.

Selman je naveo da će biti promijenjen dio koji se odnosi na zastupljenost konstitutivnih naroda u izvršnim i zakonodavnim organima vlasti.

On je naglasio da bi bilo bolje pristupiti izradi novog Ustava, nego da se rade amandmani, kojih je više od 100 u sadašnjem Ustavu.

"Mnogo će posla biti ukoliko se stvore politički uslovi da dođe do donošenja novog Ustava, što bi bilo praktičnije, nego da se ponovo rade amandmani", rekao je Selman gostujući u emisiji "Otvoreno rečeno" Radija Republike Srpske.

On je rekao da nikome ne bi trebalo da smeta da rezultati popisa budu objavljeni u skladu sa zakonom, koji definiše rezidente, i u skladu sa međunarodnom metodologijom.

"Da li neko smatra rezidentom studenta koji studira u Srbiji, Hrvatskoj ili Crnoj Gori, koje su po standardu države u okruženju, a nama države u okruženju nisu Austrija ili NJemačka", istakao je Selman.

On smatra da će struka u ovom slučaju morati dati zadnju riječ.

"Činjenica je da je potrošeno 50 miliona KM i da je to za BiH ogroman novac. Ne smijemo dozvoliti da dočekamo 1. jul i da sve to što smo radili dvije i po godine propadne", poručio je Selman.

Komentarišući odluku Tužilaštva BiH da ispita da li ima odgovornosti u ovom procesu, Selman je rekao da je glavni tužilac BiH i ranije imao slične odluke, i da na to ima pravo, te da bi možda to moglo doprinijeti da se svi uozbilje i rade svoj posao.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE