• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro nova poskupljenja!?

Autor mondo.ba

Struja u Republici Srpskoj će definitivno biti skuplja od 1. maja. Građani će ubuduće u prosjeku godišnje da plaćaju račune za oko 25 maraka više ili dvije do tri marke mjesečno.

Ovo poskupljenje, iako je kako tvrde političari minimalno, građani Srpske će i te kako osjetiti po svom džepu, kaže Dragovan Petrović, sekretar Udruženja građana “Pokret potrošača Republike Srpske”.


"Može se očekivati porast cijena prehrambenih proizvoda jer proizvođači moraju da ukalkulišu i veću cijenu struje pri izradi proizvoda. Ovo poskupnje će dovesti i do skoka cijena raznih prehrambenih, ali i drugih namirnica u Srpskoj", ističe Petrović.

On navodi niz razloga zbog kojih nije trebalo povećavati cijenu struje.

"Građani su ove godine već imali udare na kućne budžete povećanjem cijene vode i komunalija, a sada na to dolazi i cijena struje", kaže Petrović, prenose "Večernje novosti".

Nemanja Vasić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže da će povećanje cijene struje u Srpskoj biti udar i na domaće proizvođače i privrednike koji će sada morati za neki procenat povećati cijenu proizvoda jer će više novca izdvajti za plaćanje struje.

"Struja je glavni pokretač prerađivačke industrije u Srpskoj. Ovo povećanje će staviti domaće privrednike u još neravnopravniji položaj sa uvoznicima jer domaći proizvođači moraju povećati cijene proizvoda, a roba koja se uvozi ostaće ista", ističe Vasić.

Političari, prije svih predstavnici vladajuće trojke u Republici Srpskoj, SNSD, DNS i SP RS, oprali su ruke od ove odluke i poručili da je ona bila nemonovna jer Srpska ima najnižu cijenu struje u regionu.

Sa potrošačima se slažu i u opoziciji iz koje je jednoglasno poručeno da poskupljenje struje predstavlja pravi skandal i šamar građanima od strane vladajuće snage u Srpskoj.

Moglo i gore?

Đokić je rekao da će odluka o poskupljenju struje pogoditi građane sa malim primanjima i one koji su bez primanja, dodajući da se vodi računa da se takvim građanima pomaže, što se može definisanjem socijalnog programa za najugroženije potrošače."Našom zajedničkom aktivnošću spriječili smo da to povećanje bude u onom procentu koje je najavljivano prošle godine i time smo pokazali odgovornost prema građanima i samo moramo voditi računa o tome da Elektroprivreda ne smije da propadne – naglasio je Đokić.

 Predstavnici Saveza za promjene su izračunali da će poskupljenje donijeti novih 15 miliona maraka godišnje u budžet Elektroprivrede RS, i da će se na taj način sanirati gubici ovog javnog preduzeća, a sve preko leđa građana.

Predstavnici SZP pozvali su i na održavanje prijevremenih izbora zbog namjere vladajuće koalicije u RS da odobre poskupljenje električne energije.

"U 2005. godini za plate zaposlenih u Elektroprivredi izdvojeno je 112 miliona KM ili 19 odsto ukupnih prihoda, a sada se izdvaja 234 miliona ili 30 odsto ukupnih prihoda. Sada se povećava cijena struje i građani plaćaju zaposlene u Elektroprivredi RS koji su zapošljavani preko vladajuće koalicije zbog dobijanja glasova na izborima", poručili su iz SZP.

Iz vladajuće koalicije SNSD, DNS i SP RS , poručeno je da je odluku o povećanju struje donijela Regulatorna agencija za energetiku RS i da je to nezavisno tijelo na koje se ne može uticati.

"Uz malu korekciju cijena električne energije Elektroprivreda Srpske uspjeće da sanira gubitke, posebno one koje ima termoelektrana “Gacko” i djelimično termoelektrana “Ugljevik”, izajvio je ministar energetike i predsjednik Socijalističke partije RS Petar Đokić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE