• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanković: Izvještaj o Tomašici "nezvaničan"

Autor SRNA

Ekspert tužilaštva Haškog tribunala Džon Klark svoj izvještaj o rezultatima obdukcije tijela ekshumiranih iz grobnice Tomašica sačinio je na osnovu "nezvaničnih razgovora" sa patolozima iz BiH, izjavio patolog Zoran Stanković

U nastavku suđenja generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, vještak odbrane za sudsku medicinu Zoran Stanković pobijao je zasnovanost izvještaja eksperta tužilaštva Džona Klarka o rezultatima obdukcije tijela ekshumiranih iz grobnice u rudniku Tomašica kod Prijedora.

Osporavajući nalaze eksperta tužilaštva iz proceduralnih razloga, Stanković je ukazao da Klark, po sopstvenom svjedočenju, zvanično nije bio dio tima za ekshumaciju i obdukciju, koji je radio po nalogu Tužilaštva BiH, već je taj posao nadgledao nezvanično, na poziv haških tužilaca.

Stanković je naglasio da to nije moguće po pravilima sudsko-medicinske struke jer svakom učesniku u obradi masovne grobnice ulogu mora odrediti nadležni tužilac.

"Ne mogu da shvatim da neko kaže da mu je uloga bila nezvanična. Ona je morala biti određena. Ovako ispada da je svako sa ulice mogao to da radi. Sa sudsko-medicinskog stanovišta, to je neprihvatljivo", rekao je Stanković.

Kao nepropisno, Stanković je označio i to što Klark, kako je i sam rekao, nije prisustvovao ekshumaciji od početka, kao i to što je svoj izvještaj sačinio na osnovu "nezvaničnih razgovora" sa patolozima iz BiH koji su obavljali obdukcije.

Mladićev branilac Dragan Ivetić pročitao je Klarkov iskaz da je "imao malo uticaja da mijenja stvari" zato što nije bio dovoljno umiješan u posao, te da su "stvari rađene na različite načine".

"Ne mogu da verujem da je to rekao. Ako jeste, bilo bi najbolje da povuče izveštaj i da mi vidimo izveštaj bosanskih patologa. Posle ovakve izjave, njegov izveštaj je neupotrebljiv za sudski postupak", rekao je Stanković.

Kao ozbiljan nedostatak sudsko-medicinske istrage o Tomašici, Stanković je naveo i "neusklađenost" zapisnika sa obdukcija koje su sačinili patolozi iz BiH sa Klarkovim izvještajem.

"Obdukcioni zapisi se dijametralno razlikuju u devet, deset slučajeva o zatečenom stanju", rekao je Stanković.

Odgovarajući na pitanje predsjedavajućeg sudije Alfonsa Orija, Stanković je rekao da je "od stotinak slučajeva, barem 20 nesaglasno".

Stanković kaže da su tužioci u Hagu ili u Sarajevu morali da nalože otklanjanje tih neusklađenosti, prije nego što je sačinjen završni izvještaj o ekshumaciji grobnice Tomašica.

Klark je u julu 2015. godine posvjedočio na suđenju generalu Mladiću da su iz grobnice Tomašica 2013. ekshumirana 293 tijela obučena "u svakodnevnu odjeću", bez uniformi, i da je velika većina imala rane nanesene vatrenim oružjem.

Vještak odbrane Stanković sutra će nastaviti svjedočenje.

Stanković svjedoči umjesto Dušana Dunjića, koji je u oktobru prošle godine umro u haškom hotelu neposredno uoči svjedočenja na suđenju generalu Mladiću.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE