• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Otkazaćemo miting, ako otkaže i opozicija

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je vladajuća većina u Srpskoj spremna da postupi u skladu sa porukom Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja da budu otkazana sutrašnja okupljanja građana u Banjaluci.

"Spremni smo da otkažemo miting, ukoliko opozicija otkaže protest. Opozicija je sada na potezu, kao što je bila i na početku ove priče", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka sa liderima DNS-a i SP-a Markom Pavićem i Petrom Đokićem.


On je istakao da politika koju vodi vladajuća koalicija ima većinsku podršku u Republici Srpskoj i da se sutra na mitingu može očekivati blizu 30.000 građana.

"Brojevi su neminovni i ova vlast je dobijena na demokratskim izborima, što je dokaz legitimiteta i Republike Srpske", naglasio je Dodik, koji predsjednik SNSD-a.

On je ponovio da svi mogu računati na bezbjednost i mir, te da su institucije Republike Srpske spremne da to obezbijede.

"Republika Srpska će sutra, ali i svih narednih dana ostati mirna, jer bi demokratski kapacitet trebalo da iskažemo mirnim organizovanjem okupljanja građana. Svi smo podlegli spekulacijama o nekim nemirima i stradanjima, čega neće biti i vjerujem da će biti adekvatne mjere koje je preduzela policija koju narod mora podržati", kaže Dodik.

On je naglasio da vladajuća koalicija ne organizuje miting da bi bilo nasilja i nereda, nego da budu podržana njena politika.

"Naša politika je bila uspješna, jer je rigorozno branila i očuvala poziciju Republike Srpske u okviru ustavnog poretka BiH, što ćemo nastaviti i dalje. Imamo podršku da se odupremo intervencionizmu međunarodnog faktora koji je htio da centralizuje BiH, na šta su nasjeli predstavnici Saveza za promjene", rekao je Dodik, ocijenivši da je jedina promjena koju su pokušali da urade - jačanje institucija BiH, što nije prema Ustavu.

Prema njegovim riječima, na mitingu vladajuće većine jasno će biti pokazano da građani ne žele nadređenost Sarajeva i BiH nad Banjalukom i Republikom Srpskom.

"Građani koji dođu i na jedan i drugi skup su naši i imaće isti tretman od nadležnih službi koji je predviđen zakonom. Oni koji pokušaju da ugroze stabilnost, mogu da računaju na rigorozno ponašanje policije, koju u potpunostio podržavam", poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je ponovio da će sa mitinga vladajuće većine biti poslate poruke mira, stabilnosti, jačanja Republike Srpske, koju je izgradio srpski narod i koju će odlučno braniti.

Dodik je napomenuo da se patrijarh srpski Irinej ne miješa u politiku i da je kao duhovni otac usmjeren da očuva mir.

"Ne želimo da iz Banjaluke sutra ode slika da postoje oni koji su spremni da nasiljem urušavaju našu stabilnost. Postoji naša Republika Srpska, nas koji smo dobili podršku ovog naroda, i njihova Republika Srpska koja je manjinska i koja je dobila podršku lidera SDA Bakira Izetbegovića i muslimana iz Sarajeva", dodao je Dodik.

Naglasivši da Srpska ima stabilnost, predsjednik Srpske je poručio da neće biti prihvaćeno izdajničko djelovanje nosilaca vlasti iz Srpske na nivou BiH i da se sada jasno pokazuje koliko je bilo važno očuvati policiju Srpske.

On je upitao od koga bi to opozicija trebalo da oslobodi Republiku Srpsku i dodao da ako od nečega Srpska mora da se oslobodi, onda je to od njihove izdajničke politike u Sarajevu i visokog predstavnika u BiH.

Dodik je ocijenio da je opozicija u Srpskoj u potpunom rasulu u lokalnim zajednicama, ali i na nivou Srpske.

On je naveo da je vladajuća većina spremna da ide na izbore, ali na svim nivoima.

"Nije tačno da ne mogu izbori da budu održani, jer je dovoljno da član Predsjedništva BiH i poslanici podnesu ostavke i možemo da ih održimo. Ako su oni spremni, raspisaćemo izbore i za Narodnu skupštinu Republike Srpske, čime pokazujemo našu demokratičnost", istakao je Dodik i dodao da SDS danas ima sjednicu Predsjedništva, te da će to biti novi dan njihovog rasula.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Danas je petak 13 a sutra sasvim obican dan subota

xy

Pa kad ste toliko sigurni, da imate podrsku naroda, otkazite miting. Pustite opoziciju nek protestvuje i to je demokratski. Sto se inatite, ko djeca. Pametniji popusta. Na izborima ce biti pravi rezultat podrske. Vasa reakcija stvara drugaciju sliku. Kao da je, 14 jedini dan u godini.

MONDO REPORTAŽE