• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosić: Neprihvatljiv pokušaj manipulacije brojkama

Autor SRNA

Niko od članova Saveza za promjene nije i neće dići ruku za bilo šta što bi legitimizovalo popis koji ne odražava stvarnu sliku stanovništva, rekao je Bosić

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je danas da je odluka o metodologiji obrade podataka popisa stanovništva u BiH pokušaj manipulacije brojkama i da nikome iz Saveza za promjene ne pada na pamet da prihvati bilo šta što bi moglo da ide nauštrb podataka u Republici Srpskoj.

"Ovo je prilično kompleksno pitanje, ali je jasno da niko od članova Saveza za promjene nije i neće dići ruku za bilo šta što bi legitimizovalo popis koji ne odražava stvarnu sliku stanovništva", rekao je Bosić novinarima u Bijeljini.

On je poručio da će, ako ne bude spremnosti da se poništi odluka o metodologiji obrade podataka popisa, tražiti od Republičkog zavoda za statistiku da objavi stvarne podatke popisa stanovništva na teritoriji Republike Srpske.

"Podaci o popisu na teritoriji Republike Srpske su vlasništvo Republičkog zavoda za statistiku i tražićemo da objave stvarne podatke, pa neka svako sabira sebi kako god hoće", rekao je Bosić.

Prema njegovim riječima, problem se mogao spriječiti da su nadležni intervenisali još u vrijeme popisa kada se na jednoj adresi popisivalo 30 ljudi koji tu ne žive.

Bosić je istakao da je u Predstavničkom domu parlamenta BiH već pokrenuta hitna sjednica i da se za njen nastavak čeka izvještaj Savjeta ministra, odnosno tri zavoda za statistiku.

"Pozvao sam i /direktora Agencije za statistiku BiH Velimira/ Jukića da se na hitnoj sjednici izjasni o svim pitanjima. Vjerujem da će se izjasniti o tome da li je bio pozivan u Tužilaštvo i na koji je način neko vršio pritisak na njega", rekao je Bosić, koji je i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

On smatra da je Jukićeva izjava u vezi sa popisom bila iznenađenje i da nije usaglašena sa entitetskim zavodima za statistiku, što je zakonska obaveza.

"Ako je Jukić bio pozivan u Tužilaštvo zbog popisa, onda je to očigledna vrsta pritiska za objavljivanje popisa", ocijenio je Bosić.

Prema njegovim riječima, treba vidjeti da li postoji politička volja da se na korektan način izađe iz ove situacije.

"Svi u Republici Srpskoj su reagovali i rekli da je neprihvatljvo da se usvoji popis koji neće odražavati stvarnu sliku broja stanovnika na terenu i svi stojimo iza toga", kaže Bosić.

Za današnji sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom dodikom Bosić je rekao da je bio razgovor dva funkcionera i da u Savezu za promjene nemaju nikakvu primjedbu na to.

"Srpsko jedinstvo o stvarima koje su evidentno od interesa za Republiku Srpsku nikada nije nestalo", istakao je Bosić i dodao da svi treba da spriječe bilo šta što je protiv interesa Srpske.

"Lažan popis nije u interesu Republike Srpske i nema nikakvog načina da prođe", poručio je on.

Na pitanje da li bi se odazvao Dodikovom pozivu na sastanak, Bosić je rekao da ne bi, jer nije zadovoljan načinom na koji se vodi politika predsjednika Republike.

On je dodao da predsjednik treba da bude predsjednik svih građana, a za stvaranje negativne atmosfere i animoziteta prozvao je javni servis Radio -televizuju Republike Srpske.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE