• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne planiraju povući odluku o objavi popisa

Autor mondo.ba

Uprkos pozivima pojedinih političkih funkcionera iz RS, Agencija za statistiku BiH nema namjeru da povuče odluku o objavi rezultata popisa stanovništva u BiH, potvrdio je za Klix.ba zamjenik direktora Agencije za statistiku Fadil Fatic.

On je ponovio kako Agencija za statistiku BiH radi u potpunosti u skladu sa važećim zakonima i međunarodnim preporukama te da su odluka koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić u potpunosti podržali predstavnici svih relevantnih institucija Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija koje su nadležne za ovo pitanje.

“Nije na nama da komentarišemo izjave domaćih zvaničnika, ali moram istaći da Agencija neće nikada raditi suprotno zakonima i međunarodnim standardima bez obzira na pritisak. Ništa neće uticati na našu nezavisnost i profesionalizam”, rekao je Fatić.

“Agencija za statistiku neće povući odluku. Nema uopšte nikakve pravne mogućnosti da Agencija povuče odluke. Da smo donijeli bilo kakvu drugačiju odluku desilo bi se baš suprotno: imali bi niz tužbi unutar BiH, a i izvan nje jer to bi predstavljalo kršenje međunarodnih propisa. Siguran sam da bi to bilo evidentirano i u Sudu u Strasburu“, rekao je Fatić za Klix.ba.

Na pitanje kako komentariše najave predsjednika RS Milorada Dodika da bi Zavod za statistiku RS mogao prekinuti saradnju sa Agencijom za statistiku BiH, Fatić je odgovorio da Republički zavod ima jasno utvrđene obaveze u Zakonu o popisu stanovništva u BiH, entitetskom Zakonu za statistiku i Zakonu o organizaciji popisa u RS.

“Svoje obaveze oni crpe iz tih zakona i entiteti su dužni da poštuju te zakone. Ako se desi suprotno onda je logično i jasno šta to znači. Zakon se mora poštovati i on je iznad bilo koga”, zaključio je Fatić.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Ce mo da vidimo

Мисирац

Раде у складу са Законом силе!!! Може ли ишта нормално да се приведе крају???

MONDO REPORTAŽE