• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sutjeska: 73 godine od slavne bitke

Autor SRNA

U Dolini heroja na Tjentištu danas se obilježava 73. godišnjica Bitke na Sutjesci.

 Izvor: Siniša Stanić/MONDO
Tjentište, Sutjeska Izvor: Siniša Stanić/MONDO

U Dolini heroja na Tjentištu danas su obilježeno 73 godine od Bitke na Sutjesci u kojoj je za tridesetak dana borbe 1943. godine poginulo 7.500 boraca.

Ovoj svečanosti, koju je organizovao Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, prisustvovalo je više stotina poštovalaca tekovina NOB-a iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je da je Sutjeska simbol herojstva, časti, neustrašive borbe protiv daleko brojnijeg neprijatelja, te slobode kojoj je uvijek težio srpski narod.

On je podsjetio da je 20.000 slabo naoružanih partizana, zajedno sa 3.000 ranjenika i tifusara, uspjelo da se suprotstavi "mašineriji" od 120.000 vojnika i teškog naoružanja.

"Ti ljudi su bili svjesni da treba da daju život za slobodu. U borbi koja je trajala mjesec dana uspjeli su da se probiju iz okruženja, ali gubici su bili stravični, jer je svaki treći borac poginuo", rekao je Savanović.

On kaže da je ova bitka ušla u istoriju kao najkrvavija tokom NOB-a, dok je Sutjeska postala simbol otpora fašizmu na prostoru bivše Jugoslavije.

"Zahvaljujući slobodarskom svijetu čiju je većinu činio srpski narod, hrabrost je pobijedila, a fašizam je poražen", rekao je Savanović.

Prema njegovim riječima, fašizam se pojavio u segmentima i 90-tih godina prošlog vijeka prilikom raspada bivše Jugoslavije kada je srpski narod opet bio meta, ali je to dočekao organizovanije.

"Rezultat te borbe je Republika Srpska koja je naša ikona", istakao je Savanović i dodao da je Srpska rezultat svih ratova i borbe srpskog naroda u 20. vijeku.

On je naglasio da nema politike, niti političara koji može da ugrozi integritet i stabilnost Republike Srpske, jer je ona nastala kao volja i opredijeljenje naroda.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoja Gajić rekao je da je Bitka na Sutjesci bila prekretnica rata, a ovaj prostor je svrstan u blok koji je svjetskoj civilizaciji podario pobjedu protiv najveće zla - fašizma.

"Iako su bili izmoreni, izmučeni, izgladneli, kod tih boraca nije bilo nikakvog kolebanja. Čvrsto su se držali i znali su da odgovore fašističkim okupatorima preko nišana svojih pušaka i mitraljeza", rekao je Gajić.

Podgoričanin Branislav Ljumović, jedan od rijetkih preživjelih učesnika slavne bitke, kaže da će dolaziti na Tjentištu dokle god bude živ.

LJumović je bio borac Pete proleterske crnogorske brigade i imao je nepunih 16 godina kada je krenula golgota na Sutjesci.

"Mi smo bili na Borju, a Nijemci su bili ovdje na prostoru sadašnjeg spomenika. Probijali smo taj front, a ko je uspio da se probije preko Zelengore, za Bosnu, nastavio je dalje da živi, a ko nije uglavnom je život izgubio ovdje", prisjetio se Ljumović.

Vijence na spomen-kosturnicu palim herojima položili su izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, delegacije Narodne skupštine Srpske, vlada Republike Srpske i Srbije, SUBNOR-a Srpske, Srbije, Slovenije i Crne Gore.

Vijence su položile i delegacije Ambasade Ruske Federacije, opštine Foča, BORS-a, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

-
Izvor: YouTubeStatistika

Ukupan broj poginulih partizana u bici iznosi 7.454 boraca (6.946 muškaraca i 597 žena, od kojih su njih 352 bile bolničarke).

Nacionalni sastav partizanskih boraca bio je sledeći: Srbi - 11.851; Hrvati 5.220; Crnogorci - 3.295; Muslimani - 866; Jugosloveni - 757; Jevreji - 74; Slovenci - 21 i druge nacionalnosti 21.

Najveći broj partizanskih boraca bio je sa područja Hrvatske - 8.925, od čega 5.195 iz Dalmacije, a 2.179 sa Banije, zatim Bosne i Hercegovine - 8.293, Crne Gore - 3.337, Srbije - 1.492, Makedonije - 21, Slovenije - 19 i iz inostranstva - 38.

Neka mjesta drže apsolutne rekorde po broju učesnika i broju poginulih u bici: Šibenik - 1.316 boraca, poginulo 787; Split - 1.091 borac, poginulo 190; Knin - 586 boraca, poginulo 334; Dvor na Uni - 560 boraca, poginulo 267; Drvar 550 boraca, poginulo 203.

Bitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije kodnog naziva "Švarc" ("Crno") njemačkih snaga u ljeto 1943. godine.

Cilj ove operacije bilo razoružanje četnika i uništenje operativne grupe NOVJ. Operacija je imala dvije etape - razoružanje i raspuštanje četnika (i likvidaciju štaba Draže Mihailovića), i uništenje operativne grupe NOVJ.

Od ukupno 22.148 partizanskih boraca, koliko je učestvovalo u bici na Sutjesci, njih 258 je odlikovano Ordenom narodnog heroja, kao i 16 partizanskih brigada koje su se posebno istakle u bici. Od 7.454 poginulih boraca njih 45 je proglašeno za narodne heroje.

Borbe su počele 15. maja, koncentričnim nastupanjem protiv glavnine snaga NOVJ na prostoru Sandžaka i sjeverne Crne Gore, a završile se 15. juna 1943. godine probojem obruča i probojem glavnine snaga NOVJ u BiH.

I prema obimu i broju poginulih vojnika, Bitka na Sutjesci bila je najveća do tada preduzeta operacija na prostoru Jugoslavije.

Bitka na Sutjesci postala je zbog toga simbol izuzetnog požrtvovanja, hrabrosti i moralne čvrstine u najtežim iskušenjima. Mnoge ulice, škole, ustanove i sportska društva u poslijeratnoj Jugoslaviji nazvane su po ovoj bici.

-
Izvor: YouTubeJoš iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE