• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD uvodi sankcije BiH?!

Džejms Stajnberg od Karla Bila zatražio saglasnost da se blokira evropski put BiH ako političari ne prihvate paket ustavnih promjena, prenosi štampa

 SAD uvodi sankcije BiH?! Izvor: MONDO

Sjedinjene Američke Države traže od evropskih partnera saglasnost da se BiH potpuno zaustavi put u EU i NATO ukoliko lideri sedam najjačih partija ne pristanu na ponuđeni paket ustavnih promjena do marta naredne godine, piše "Press RS" pozivajući se na izvore iz Kancelarije specijalnog predstavnika EU (EUSR) u Sarajevu.

Prema tim informacijama, BiH bi već za tri mjeseca mogla da se suoči sa političkim i ekonomskim sankcijama, koje bi domaće lidere uvukle u veliku nevolju samo šest mjeseci prije opštih izbora u oktobru 2010. godine.

Izvori "Pressa RS" tvrde da je cilj Amerikanaca da šefove najuticajnijih partija suoče sa velikim pritiskom građana uoči samih izbora ako se ne predomisle i prihvate „butmirski paket".

"Uoči dolaska na posljednju rundu bilateralnih razgovora sa predstavnicima političkih partija u BiH, zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg u Atini se sastao sa šefom švedske diplomatije Karlom Biltom i od njega zatražio mišljenje o mogućim političkim i ekonomskim sankcijama prema Sarajevu. Te sankcije bi se, prije svega, sastojale u zamrzavanju potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, onemogućavanju BiH da podnese aplikaciju za članstvo u EU i odbijanju zahtjeva za prijem zemlje u Akcioni program za članstvo (MAP) u NATO. Prema izvještajima koje dobijamo iz Brisela, Bilt nije direktno odgovorio, ali nije ni odbacio tu ideju", izjavio je za Press RS visoki diplomata u EUSR-u, koji je želio da ostane anoniman.

Američki plan o uvođenju sankcija prema BiH Stajnberg nije direktno iznio liderima sedam političkih partija, s kojima je ove sedmice razgovarao u Sarajevu. Međutim, tu mogućnost zamienik američkog državnog sekretara indirektno je potvrdio na prekjučerašnjem brifingu za novinare.

"Podstakli smo domaće lidere da shvate šta su šanse koje im se pružaju i šta mogu da propuste. Mi nećemo donositi odluke umjesto njih, a ako ih oni ne donesu, odgovaraće građanima zašto BiH, kao ostatak regiona, ne ide ka EU i NATO-u", poručio je Stajnberg, i nagovijestio mogućnost da se u Sarajevo vrati krajem decembra kako bi ustanovio da li postoji spremnost domaćih lidera da prihvate posljednji ponuđeni paket reformi.

Diplomatski izvor Pressa RS kaže da su vodeći političari SAD i EU, prije svih Stajnberg i Bilt, uložili mnogo napora da BiH približe Evropi i NATO-u i ističe da pokrovitelji „butmirskog procesa" neće odustati od tog cilja.

"Stajnberg je u diplomatskim krugovima poznat kao strpljiv i uporan pregovarač. Odlazeći iz BiH već treći put praznih šaka, on je, na neki način, ugrozio sopstveni diplomatski kredibilitet. Zato bih savjetovao domaćim liderima da dobro razmisle prije njegovog sledećeg dolaska i da odustanu od maksimalističkih zahtjeva. Jer, ako dogovora ne bude, Amerikanci će sigurno naći načina da ih kazne, ali će cijenu, umjesto njih, platiti građani ove zemlje", tvrdi sagovornik lista.

Predstavnici partija iz RS, koje učestvuju u butmirskim razgovorima, s neskrivenim iznenađenjem su prihvatili mogućnost ovakvog razvoja događaja. Potpredsednik PDP-a Slobodan Nagradić kaže za da vijest o stopiranju puta BiH u EU i NATO, kao i mogućnost raskidanja SSP-a, djeluje senzacionalno i prilično začuđujuće.

"Ona izaziva zabrinutost kod građana i svih normalnih političara! Ako je to istina, onda bi to bio presedan, jer bi EU poništila sporazum koji je sama potpisala! To bi bio dokaz da su neozbiljan partner! Sve mi djeluje pomalo nevjerovatno, ali može se očekivati da ipak bude nekog uslovljavanja! Sigurno je da SAD i Evropa nisu saglasni po pitanju BiH, ali bi im bilo bolje da obrate pažnju na one političke snage koje hoće sve ili ništa prije nego što počnu da pritiskaju. Sve ne mogu dobiti, ali ako dobiju ništa, ispaštaće i oni koji jesu za dogovor i kompromis", upozorava Nagradić.

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić ne vjeruje da EU može da raskine SSP. Međutim, Vasić kaže da Evropljani taj sporazum mogu da „zalede" i stave BiH na listu čekanja, kao što je slučaj sa Turskom već 30 godina.

"Realno se postavlja pitanje koliko SAD zaista utiču na EU i ko tu, u stvari, kome služi za izdavanje raznih viza i propusnica. Zato još nije jasno da li prvo treba da uđemo u EU ili NATO. Odnosi su kompleksni i ne vjerujem da SAD uslovljava Evropu u tom smislu. Ali, svima mora da bude jasno da RS ne može da žrtvuje svoju dejtonsku autonomiju, bez obzira na to što bi put u EU mogao da se zaustavi! Između EU i dejtonske RS, biramo ovo drugo", poručuje Vasić.

Bilt bez komentara

Iz Kabineta ministra inostranih poslova Švedske Karla Bilta nisu željeli da komentarišu pisanje dnevnog lista "Pres" da su SAD od evropskih partnera tražile saglasnost da se BiH zaustavi na putu ka EU i NATO ukoliko domaći politički lideri do marta iduće godine ne pristanu na ponuđeni ustavni paket.

Iz Kabineta švedskog šefa diplomatije, čija zemlja predsjedava EU, Srni je rečeno da ministar Bilt nema komentar na ove tvrdnje.

Portparol OHR-a Ljiljana Radetić nije željela da komentariše pisanje dnevnog lista "Pres RS", ističući da OHR ne komentariše ove ni druge medijske spekulacije.

"Svi napori OHR-a i Kancelarije specijalnog predstavnika EU (EUSR) usmjereni su ka tome da BiH provede sve potrebne reforme kako bi se ubrzao njen put ka EU. To je smisao i napora SAD i EU da se u BiH dođe do dogovora o potrebnim reformama", rekla je Radetićeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE