• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS: Promjena Ustava samo referendumom

Ustav BiH može se promijeniti jedino na osnovu neposrednog izjašnjavanja naroda u RS, smatraju u SDS-u

 SDS: Promjena Ustava samo referendumom Izvor: MONDO

Glavni odbor (GO) Srpske demokratske stranke (SDS) smatra da se Ustav BiH jedino može promijeniti na osnovu neposrednog izjašnjavanja naroda u Republici Srpskoj (RS), čime bi, kako kažu, kroz najviši demokratski institut - referendum, bila obezbijeđena trajna zaštita Srpske od spoljnih pritisaka koji se vrše na nju i njene izabrane predstavnike.

U saopštenju sa današnje sjednice GO SDS-a održane u Bileći navodi se da ova stranka "očekuje od svih stranaka, pa i od vladajućeg SNSD-a da podrže Prijedlog Zakona o referendumu i građanskim inicijativama koji definiše obavezno provođenje referenduma u RS u slučajevima bilo kakvih promjena Ustava BiH ili Ustava RS ili pristupanja vojnim savezima".

Razmatrajući socijalno-ekonomsku situaciju u RS, GO SDS-a je zaključio da je prijedlog budžet za 2010. godinu sav teret krize i, kako je navedeno, neodgovorne ekonomsko-socijalne politike Vlade RS prebacio na socijalno ugrožene kategorije.

GO SDS-a pozvao je Vladu RS da uštede napravi na stavkama koje se odnose na materijalne troškove ministarstava i, kako navode, ekonomski neopravdane projekte, a da poveća izdvajanja za socijalno ugrožene kategorije i za podsticaj privrednih aktivnosti.

Na sjednici je izražena zabrinutost "zbog stanja medijskih sloboda u RS" i istaknuta potreba donošenja izmjena i dopuna Zakona o RTRS-u koje bi, kako tvrde, onemogućile bilo čiji politički uticaj na uređivačku politiku javnog servisa.

GO SDS-a kritikovao je izjavu premijera RS Milorada Dodika da će biti prekinuta saradnja između opštine Bileća i Vlade, ukoliko ne pobijedi kandidat SNSD-a za načelnika opštine, te pozvao nadležna tužilaštva da "reaguju" na ovu izjavu, kojom se, kako tvrde, krše zakoni i Ustav RS.

GO SDS izabrao je Nikolu Gavrića za potpredsjednika SDS-a za Izbornu jedinici 3, i potvrdio izbor Borisa Jerinića za predsjednika Mladih.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE