• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH u NATO: Sakaćenje Srpske!?

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić kaže da je proces pridruženja BiH u NATO pretvoren u političko pitanje s ciljem: RS bez nadležnosti!

 BiH u NATO: Sakaćenje Srpske!? Izvor: MONDO

Kesić kaže da je da je to još jedno oružje kojim se pritišće Republika Srpska da u ustavnoj reformi ostane bez nadležnosti koje joj pripadaju po Dejtonu.

"To je dobro poznata formula po kojoj rade određeni lobistički centri. Njihov cilj je unitarna BiH i sakaćenje RS. Oni žele da od RS naprave fikciju koja bi imala minimalna ovlašćenja bez kapaciteta da zaštiti svoje i interese građana RS", rekao je Kesić za "Glas Srpske".

On je naveo da je bitnija izjava diplomata Karla Bilta i Džejmsa Štajnberga da ustavne promjene neće biti rješavane po principu "uzmi ili ostavi" niti će biti nametanja rješenja, nego izjava visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da se na stolu nalazi posljednja ponuda za novi Ustav BiH.

"Ne znam na kakvu posljednju ponudu misli Incko. Možda tu vidi posljednju šansu za ostanak OHR-a. To je izjava frustracija i predstavlja Inckovo lično viđenje situacije koje nije u skladu sa stavovima Štajnberga i Bilta. Takve izjave treba ignorisati", rekao je Kesić.

Prema njegovim riječima, moguća odluka OHR-a o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima u pravosuđu BiH, kojima mandat ističe 31. decembra, bila bi u suprotnosti sa međunarodnim pravom, Ustavom i zakonima BiH.

"Kako je moguće uvoditi vladavinu prava nelegalnim odlukama? Takođe, kako je uopšte moguće produžiti mandat ljudima koji nemaju nimalo odgovornosti ni po domaćim zakonima, ni po međunarodnom pravu? Ako međunarodne sudije i tužioci prihvate tu odluku snosiće rizik za svaki potez koji naprave, jer je to ilegalno rješenje", ocijenio je Kesić.

Zaključio je da OHR gubi autoritet, da ne može funkcionisati kao ranijih godina, da se može retorički baviti unutrašnjom politikom u BiH, ali da je mogućnost da nešto napravi svedena na nulu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE