• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parlament BiH ratifikovao Konvenciju o invalidima

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine jednoglasno je dao saglasnost za ratifikaciju Konvencije UN o pravima lica sa invaliditetom.

 Parlament BiH ratifikovao Konvenciju o invalidima Izvor: MONDO


Prethodno, poslanici iz Republike Srpske nisu pristali da se sjednica održi pod pritiskom invalidskih protesta u zgradi Parlamenta, zbog čega se nisu vratili u skupštinsku salu sve dok je invalidi nisu napustili.   

Svrha Konvencije je unaprijeđenje, zaštita i obezbjeđivanje punog i ravnopravnog uživanja svih ljudskih prava i osnovnih sloboda lica sa invaliditetom i unapređivanje poštovanja njihovog urođenog dostojanstva.

Države potpisnice Konvencije se obavezuju da će obezbijediti puno ostvarivanje svih ljudskih prava i osnovnih sloboda za lica sa invaliditetom, bez diskriminacije na osnovu invaliditeta.

Konvencija sve potpisnike obavezuje da prihvate zakonodavne, upravne i druge mjere za provođenje prava priznatih konvencijom.

Poslanik BPS BiH Sefer Halilović istakao je da je u Republici Srpskoj registorovano 7.000 invalida, a u Federaciji (FBiH) 150.000 invalida, što prema njegovim riječima treba istražiti, jer izaziva sumnju da se radi o kriminalu i korupciji.

"Invalidi u FBiH imaju 10 puta veća primanja od invalida u RS. Sumnjam u broj invalida u BiH, i to ometa ostvarivanje prava pravih invalida", istakao je Haliović.

SNSD: Nećemo raditi pod pritiscima

Konvencija je u Parlament stigla u petak, 4. decembra, iza 18.00 časova iako je rok za pokretanje procedure za njenu ratifikaciju bio 15 dana od potpisivanja, na šta su u svojim poslaničkim pitanjima dva puta upozorili poslanici SNSD-a.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Drago Kalabić poručio je u ponedjeljak u Sarajevu da poslanici ove stranke više nikada i ni pod kakvim pritiscima neće učestvovati u radu parlamenta.

Kalabić je prilikom parlamentarne rasprave o davanju saglasnosti za ratifikaciju Konvencije UN o pravima invalidnih lica istakao da SNSD nikada nije doveo u sumnju svoju opredijeljenost da se ova konvencija ratifikuje i da nisu bili potrebni nikakvi pritisci.

"Zbog nekih drugih nismo imali priliku da to uradimo", rekao je Kalabić, negodujući zbog događaja koji su prethodili razmatranju ovog pitanja u Predstavničkom domu.

Odbijajući odgovornost parlamenta Kalabić je zatražio da na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma bude utvrđeno kako se došlo u ovakvu situaciju.

Insistiranje poslanika iz Republike Srpske da zgradu parlamenta BiH napusti grupa civilnih invalida koja je tu boravila pet dana tražeći ratifikaciju Konvencije UN, Kalabić je obrazložio nastojanjem da se zaštiti dignitet Parlamentarne skupštine BiH.

Oko 100 invalida, koji su od četvrtka boravili u zgradi parlamenta BiH, izašlo je u ponedjeljak iz zgrade da bi omogućili održavanje sjednice Predstavničkog doma PS BiH.

Zbog kašnjenja u pokretanju procedure za ratifikaciju Konvencije UN o pravima invalidnih lica, predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić zatražio je smjenu ministra za ljudska prava i izbjeglice Safeta Halilovića.

Prvi korak ka primjeni konvencije UN

Zijad Arapčić, predstavnik invalidnih lica koja su pet dana boravila u zgradi Parlamentarne skupštine tražeći ratifikaciju UN konvencije o pravima invalida, izjavio je da je davanje saglasnosti Predstavničkog doma za ratifikaciju ove konvencije samo prvi korak u borbi za njenu primjenu.

"Konačno smo one koje treba natjerali da rade svoj posao", rekao je Arapčić novinarima komentarišući odluku Predstavničkog doma da odobri ratifikaciju Konvencije UN o pravima invalidnih lica.

Arapčić smatra Parlamentarnu skupštinu BiH odgovornom za ratifikaciju Konvencije.

"Oni su dobili mandat od naroda, a ne Savjet ministara i nas ne interesuje što Savjet ministara ne radi", istakao je Arapčić optužujući parlamentarce da "vode brigu samo o svojim ili interesima svojih partija".

Govoreći o Konvenciji, on je objasnio da se njom zabranjuje diskriminacija po osnovu invalidnosti.

"Sada će i onaj u Republici Srpskoj, i onaj u Federaciji BiH, i onaj u Brčko distriktu imati ista prava", tvrdi Arapčić, koji najavljuje borbu civilnih invalida za implementaciju Konvencije.

Grupa civilnih invalida koji su pet dana boravili u parlamentu BiH tražeći ratifikaciju Konvencije UN o pravima invalidnih lica napustila je zgradu kako bi se na zahtjev poslanika iz Republike Srpske stvorili uslovi za održavanje sjednice na kojoj je data saglasnost Predstavničkog doma za njenu ratifikaciju.

Napuštanju zgrade prethodilo je, na momente nimalo prijatno, ubjeđivanje Arapčića i poslanika iz Federacije BiH.

Civilni invalidi u Federaciji BiH trenutno imaju i do deset puta viša primanja od invalida u Republici Srpskoj.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE