• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podržane izmjene krivičnog zakona

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je u prvom čitanju Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH.

 Podržane izmjene krivičnog zakona Izvor: MONDO

Usvajanje ovog Zakona je jedan od uslova za liberalizaciju viznog režima.

Poslanici nisu usvojili Zaključak koji je predložio SNSD da se o ovom prijedlogu zakona održi javna rasprava.

Riječ je o modifikovanom prijedlogu izmjena i dopuna Krivičnog zakona, koji je u oktobru u prvom čitanju dobio podršku Predstavničkog doma, ali ne i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković rekao je tokom rasprave da će SNSD podržati principe, ali da se o ovom zakonu mora dobiti i podrška entitetskih ministarstava pravde, odnosno entiteta uopšte.

"Tim eksperata je raspravljao o primjedbama SNSD-a i neke od njih su prihvaćene u potpunosti, a neke djelimično. Ako budu usvojeni principi potrebno je otvoriti javnu raspravu i na ministarskoj konferenciji 23. decembra dobiti saglasnost ministra pravde Republike Srpske i drugih ministara, da bi ovaj akt mogao ići dalje u parlamentarnu proceduru", istakao je Živković.

On je napomenuo da se glavne primjedbe odnose na oduzimanje imovine i negiranje holokausta, genocida i zločina protiv čovječnosti, da bi ti članovi zakona izazvali u BiH različite zloupotrebe, napomenuvši da bi se na javnoj raspravi sve te primjedbe i nedoumice mogle razmotriti i tako donijeti zakon po mjeri države.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije iz SDA Šefik Džaferović rekao je da je ovaj prijedlog zakona lošiji od onoga koji je ranije "oboren", ali da će glasati za njega.

"Tekst iz septembra je bliži onome što traži Evropska komisija nego ovaj sada", smatra Džaferović.

Krivičnim zakonom predviđena je mogućnost oduzimanja imovine počiniocima krivičnih djela ukoliko tužilac pruži dovoljno dokaza da se opravdano vjeruje da je takva imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnih djela, a da pri tome počinilac nije pružio da je pribavljena zakonito.

Za krivično djelo negiranja genocida, holokausta i zločina protiv čovječnosti predviđena je kazna zatvora od pola godine do deset godina.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE