• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžićeva odbrana bez sredstava za rad

Tim odbrane Radovana Karadžića bez obezbjeđivanja osnovnih sredstava uskoro neće biti u stanju da nastavi sa radom

 Karadžićeva odbrana bez sredstava za rad Izvor: MONDO

Bez obezbjeđivanja osnovnih sredstava, tim odbrane Radovana Karadžića neće imati drugog izbora nego da 25. januara 2010. godine obavijesti optuženog da nije u stanju da nastavi sa radom, čime će on u potpunosti biti prepušten sam sebi u procesu koji će za rezultat imati posljedice po cijeli srpski narod, saopštio je u ponedjeljak Međunarodni odbor za istinu o Radovanu Karadžiću.

"U Sekretarijatu Tribunala su to shvatili, ostaje da to shvatimo svi mi o čijoj se sudbini i radi", dodaje se u saopštenju.

Osudom Radovana Karadžića, kako se naglašava, bila bi kriminalizovana i Republika Srpska (RS), doveden u pitanje njen opstanak i prouzrokovane nesagledive posljedice na Srbiju i cjelokupan srpski narod, a opstrukcijom finansiranja odbrane najefektivnije se sprečava da istina ugleda svjetlost dana.

"Tim odbrane Radovana Karadžića suočava se sa najkompleksnijim i najobimnijim predmetom u istoriji međunarodnog krivičnog prava, gde je već do sada objelodanjeno oko milion i trista hiljada stranica dokumentacije. Članovima tima, koje je priznao i akreditovao Tribunal, Sekretarijat već mjesecima ne isplaćuje niti namjerava da isplati naknade po obećanim, a ponižavajućim tarifama, koje su čak sedam puta manje od uobičajenih", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da se Radovan Karadžić suočava sa brojnim, svakodnevnim opstrukcijama samo zato što je iskoristio pravo garantovano Statutom Tribunala da se samozastupa uz pomoć tima odbrane.

"Naša je obaveza da javnost upoznamo sa namjerama Tužilaštva da Radovanu Karadžiću na teret stavi osnivanje i održavanje kontinuiteta državnih organa koji su doveli do nastanka i priznanja postojanja RS i to kao rezultat tzv. udruženog zločinačkog poduhvata. Prema Tužilaštvu, cjelokupno rukovodstvo koje je srpski narod u BiH 1990. godine izabrao sa više od 97 odsto glasova je zločinačko. Samim tim i narod koji je glasao za svoje rukovodstvo je zločinački", navodi se u saopštenju.

Međunarodni odbor za istinu o Radovanu Karadžiću naglašava da je ovaj proces posljednja prilika sa se istina čuje i odbrani.

"Da ne postoji strah od istine, finansiranje ne bi bilo prepreka. Naša je dužnost i obaveza da obavijestimo javnost, a posebno Srbe iz Srpske, Srbije i dijaspore da je tim odbrane Radovana Karadžića u bezizlazoj situaciji i da su svedene na minimum šanse da se prezentuje odbrana svih nas kroz ovaj proces", ističe se u saopštenju.

Radovan Karadžić optužen je za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja tokom sukoba u BiH. Suđenje je počelo 26. oktobra, da bi odlukom sudskog vijeća početkom novembra bilo odloženo za 1. mart 2010. godine.

Karadžić je tražio dodatno vrijeme za pripremu odbrane i u znak protesta što mu to nije odobreno odbio da se pojavi u sudnici na početku suđenja.

Sudsko vijeće je u međuvremenu imenovalo "advokata u pripravnosti", Britanca Ričarda Harvija, koji će preuzeti Karadžićevu odbranu ukoliko on ponovo odluči da ne prisustvuje suđenju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE