• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjaci za nerad dobili 150.000 KM

Nerad Kluba bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS koštao je građane Srpske najmanje 150.000 KM, piše "Fokus".

 Bošnjaci za nerad dobili 150.000 KM  Izvor: MONDO

Nerad Kluba bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) građane Srpske koštao je najmanje 150.000 KM, iako su oni time pokušali da prouzrokuju političku nestabilnost, rekao je šef Kluba srpskih delegata u Vijeću naroda RS Staša Košarac.

"U Vijeću postoji osam bošnjačkih delegata i njihova mjesečna primanja iznose oko 3.000 KM, što znači da oko 24.000 KM na njihove plate. S obziom na to da četiri mjeseca bojkotuju, odnosno blokiraju rad Vijeća naroda RS, matematički ovo iznosi oko 96.000 KM. Ako se dodaju i troškovi u vezi s putničkim vozilom i telefonima, te ako se obračunaju još i doprinosi, ova cifra iznosi oko 150.000 KM", precizirao je Košarac za  "Fokus" od utorka.

Kako je naglasio Košarac, bošnjački delegati u Vijeću naroda RS svojim neradom pokušali su da destabilizuju situaciju u RS, želeći da u javnosti BiH, a naročito kod međunarodne zajednice, stvore atmosferu da je Srpska politički nefunkcionalna.

"Svima je jasno da je RS politički stabilna i da su svi njihovi pokušaji puste želje s ciljem ostvarivanja političkih ambicija Sarajeva. Smatramo da Klub Bošnjaka, ako ovako nastavi, treba da pretrpi sankcije s aspekta njihovih primanja u Vijeću naroda RS. Delegati treba da imaju punu moralnu i političku odgovornost da obave posao i obaveze za koje su plaćeni", istakao je Košarac.

Delegat u Vijeću naroda RS Saša Čudić rekao je da je blokada Vijeća neradom bošnjačkih delegata najviše koštala ugled i dignitet te institucije i stvaranje slike o neozbiljnosti postojanja tog vijeća.

Predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS Tomislav Tomljanović smatra da nerad bošnjačkih delegata oličen u njihovim nedolasku na sjednice Vijeća naroda predstavlja samo političko pitanje.

Šef Kluba bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS Edin Ramić, kaže da ovaj klub, iako je jedno vrijeme odlučio da se ne izjašnjava o aktima koji dolaze iz Narodne skupštine RS, nikad nije prestao da obavlja neke druge aktivnosti koje se odnose na njegove nadležnosti. Ramić najavljuje da se u naredom periodu može očekivati normalizacija u vezi sa radom Vijeća naroda RS.

Predsjedavajući Vijeća naroda RS Dževad Osmančević smatra da se "ne može nazivati neradom ako neko ukazuje na činjenicu da je povrijeđen najviši zakonski akt".

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE