• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZA veći budžet bez srpske podrške!

Prijedlog budžeta za institucije BiH prošao, nakon što je preglasan srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović.

 ZA veći budžet bez srpske podrške! Izvor: MONDO

Bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić preglasali Nebojšu Radmanovića i predložili povećanje budžeta za institucije BiH za 17 miliona KM.

Komšić i Silajdžić, traže da se za putne troškove, telefoniranje i troškove prevoza i goriva izdvoji čak 9,4 miliona KM više nego u ovoj godini.

Sudu BiH je povećan budžet za 2,1 milion KM, od čega se 1.690.000 odnosi na plate.

Ministarstvo spoljnih poslova trebalo bi da dobije 5,7 miliona više, a taj novac bio bi namijenjen za kupovinu ambasada u Beogradu i Zagrebu, te rekonstrukciju DKP-a u Vašingtonu i Štutgartu.

Služba za zajedničke poslove institucija BiH, ako budžet prođe Parlament BiH, dobiće skoro 1,5 miliona više. Dio novca, čak 800.000 KM, biće potrošeno za rekonstrukciju krova Parlamenta BiH, 570.000 KM za kontrolni nadzorni centar i dogradnju video-nadzora, 180.000 KM za rekonstrukciju fasade, a čak 100.000 KM predviđeno je za opremu za ugostiteljstvo.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT Saša Grabovac kaže za Press RS da je opasno predlagati povećanje budžeta, kada se zna da je nivo privrednih aktivnosti veoma nizak.

"Pored toga, nelogično je predlagati povećanje budžeta u situaciji kada se svima sugeriše da štede i kada svi ostali nivoi vlasti smanjuju budžete. Finansiranje javne potrošnje je bio velik problem u BiH i prije izbijanja ekonomske krize, a ovakvim potezima se pokazuje da političari preko čisto ekonomskih pitanja pokušavaju da ostvare političke ciljeve", kaže Grabovac.

Budžet Službe za poslove sa strancima povećan je za 1.235.000 KM, od čega se 600.000 KM odnosi na povećanje plata, a 550.000 na sredstva za građevinsku dozvolu za upravnu zgradu.

Stavka za plate je povećana i Ministarstvu bezbjednosti, i to za 517.000 KM, a za novoformirane agencije na nivou BiH, koje su ove godine finansirane iz budžetske rezerve, predviđeno je više od 16 miliona KM.
S obzirom na to da je prijedlog na Predsjedništvu BiH prošao tako što je preglasan Nebojša Radmanović, srpski poslanici u Parlamentu najvjerovatnije će odbiti Silajdžićev i Komšićev prijedlog. I to ne samo zbog povećanja troškova, već i zato što je prijedlogu pun nelogičnosti i ima rasipnički karakter, saznaje isti list.

Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić kaže da od povećanja budžeta BiH neće biti ništa, jer poslanici ove stranke sigurno neće glasati za predloženi budžet. On ističe da je krajnje neukusno tražiti više novca u budžetu kada to ne radi niko na svijetu i kada ekonomski stručnjaci predviđaju da će ekonomska kriza trajati cijelu iduću godinu.

"Budžet je poslije Ustava najvažniji dokument u svakoj zemlji i bezobrazluk je poigravati se njim. Nedopustivo je predlagati povećanje budžeta u situaciji kada entiteti, kantoni i opštine ovogodišnje budžete rebalansom smanjuju i do 50 odsto", kaže Jovičić.
Pored toga, dodaje , u budžetu je predviđeno da se za povratak izdvoji 35 miliona KM, što je nerealno i nepošteno.
"Ako se tolika sredstva žele izdvojiti za povratak izbjeglica i raseljenih lica, onda se moraju uvažiti i potrebe onih koji ne žele da se vrate i koji traže da im se omogući da ostanu na novim ognjištima ", kaže Jovičić.
Prema njegovim riječima, bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i samozvani hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić preglasavanjem svog srpskog kolege Nebojše Radmanovića i prijedlogom ovakvog budžeta pokazali su da ne odustaju od pravljenja krize u BiH.

" Budžet mora da odražava ekonomsku sliku zemlje, ali očigledno da Silajdžić i Komšić ne misle tako. Tri godine ukazujem na to da revizorski izvještaji pokazuju da se budžetska sredstva nenamjenski troše. Tražio sam od nadležnih pravosudnih i policijskih institucija da to istraže, ali nikom ništa. Takve kao što su Silajdžić i Komšić ne zanima kako se troše sredstva i šta rade službenici nagomilanih agencija na nivou BiH, jer im je jedino bitno da na nivou BiH nagomilaju što više institucija", kaže za "Press RS" Jovičić.
Nezavisni poslanik u Parlamentu BiH i član DP-a Momčilo Novaković kaže da su Silajdžić i Komšić pokazali da im nije stalo do dogovora, već da uvijek nekoga proglase krivim za svoje promašaje.

"Njima i nije cilj da predlože budžet koji će podržati Parlament, već da budžet odbace poslanici iz RS kako bi nas opet optužili da smo protiv BiH", rekao je Novaković
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE