• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EUFOR ostaje do izbora?

Vojna misija Evropske unije u BiH (EUFOR) trebala bi da bude okončana po isteku ovog mandata, 17. novembra 2010. godine.

 EUFOR ostaje do izbora? Izvor: MONDO

Navedeno je to u u nacrtu odluke ministara inostranih poslova EU koji će se naći pred šefovima diplomatija u Briselu, saznaje "Dnevni avaz“.

Stalni predstavnici država EU dogovorili su krajem prošle sedmice zaključke prema kojima bi vojne snage i operacija "Altea“ u ovom obliku trebalo da budu okončani nakon izbora naredne godine.

Međutim, isti list navodi, pozivajući se na izvore u Savjetu EU, da je do samog sastanka neizvjesno da li će takvu odluku ministri i usvojiti.

"Postoji saglasnost o samom tekstu odluke i principima, ali neke zemlje izrazile su rezervu prema trenutku donošenja odluke. Neki smatraju da nije dobar trenutak da se ta odluka donese, imajući u vidu aktuelnu političku situaciju u BiH, i da bi to trebalo učiniti nešto kasnije. Konsultacije još traju i nije isključeno da odluka, ipak, bude donesena", rekao je za isti list izvor iz Savjeta EU.

EUFOR, koji ima operativni mandat, naslijediće, kako je ranije planirano, znatno manja vojna misija Unije sa zadatkom da savjetuje i obučava Oružane snage BiH.

Nacrt odluke Savjeta EU za vanjske poslove nije precizirao broj vojnika koji će ostati u BiH, ali se pretpostavlja da ih neće biti više od 25.

Oni će imati isključivi zadatak da pomognu u izgradnji odbrambenih kapaciteta i standarda u BiH.

Savjet EU naglašava važnost reforme odbrane u BiH i ističe da bi transformacija voj

ih snaga iz izvršnog u savjetodavni karakter doprinijela da domaće institucije preuzmu procese u BiH.
"EUFOR je dao značajan doprinos stabilnosti i sigurnosti. Na dostignućima te misije Savjet EU je odlučilo da počne sa savjetodavnom misijom što prije. Načini na koji će se održati aktivno praćenje situacije bit će razmotreni kroz relevantne istitucije EU", naglasili su ministri.

Okončanje misije EUFOR-a u BiH je odluka o kojoj se u EU već dugo govori i koja se priprema.

Kada bude donesena, ona će značiti istorijsku prekretnicu u kojoj će BiH prvi put nakon Dejtona biti bez stranih vojnih snaga koje mogu reagovati ili preduzeti vojnu akciju.

U nacrtu odluke EU izražava spremnost da se operativni i izvršni mandat zadrži i duže od planiranog, "ako to situacija bude zahtijevala".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE