• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati u BiH hoće federalnu jedinicu

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio da Hrvati u BiH žele organizovanu državu na tri nivoa vlasti.

 Hrvati u BiH hoće federalnu jedinicu Izvor: MONDO

Pojasnio je da im je želja da na srednjem nivou imaju federalnu jedinicu sa sjedištem u Mostaru, dok su o svemu drugom spremni na kompromis.

Čović je na sastanku u Mostaru sa liderom HKDU Ivanom Musom potpisao Sporazum o strateškoj saradnji između ove dvije stranke koji bi se nakon narednih izbora, kao snažan hrvatski blok, borio za ravnopravnost Hrvata u BiH.

Čović je nakon potpisivanja istakao da bi bilo prejednostavno reći da se ovim sporazumom pravi koalicija, jer je to samo sporazum o strateškom partnerstvu između stranaka, tačnije o dugoročnom vezivanju stranaka oko vitalnih pitanja za hrvatski narod.

Operativa i jedne i druge stranke nastavlja autonomno djelovati, a, prema Čovićevim riječima, obje stranke do kraja stoje opredjeljene za Kreševsku deklaraciju.

Čović je poručio da su obje stranke objedinjene u mišljenju, jer žele BiH u kojoj će Hrvati biti ustavno ravnopravni u normativnom dijelu Ustava, a ne u preambulama.

Musa je potvrdio da je njihov jedini cilj treća federalna jedinica i da su u HDZ-u BiH, od svih stranaka koje su učestvovale na sastanku u Kreševu, jedino prepoznali ista stajališta.

"Pozivam sve one koji su potpisali Kreševsku deklaraciju da se pridruže ovom sporazumu. Mi želimo u budućnosti jasnu poziciju u BiH što je i ključna stvar za opstanak ”, rekao je Musa.

Komentarišući glasine da HDZ BiH slabi u odnosu na HDZ 1990 Čović je rekao da je kompletna gradska struktura “devedesetke” ovih dana prešla u HDZ BiH, što jasno govori kakva je situacija.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE