• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Svjesna opstrukcija dogovora

Premijer Srpske tvrdi da bošnjački političari izbjegavaju kompromis, kako bi spriječili transformaciju OHR-a.

 Dodik: Svjesna opstrukcija dogovora Izvor: MONDO

Milorad Dodik kaže da bošnjački političari uporno ignorišu stav Savjeta ministara EU da je neophodno što prije transformisati OHR u Kancelariju specijalnog predstavnika EU (EUSR).

"To je konzistentan i jasan stav Savjeta ministara EU, ali sarajevski političari i određeni međunarodni krugovi ne žele da ga prihvate zbog svojih interes“, rekao je Dodik za "Glas Srpske".

Direktan povod je zaključak ministara inostranih poslova EU da sve dok OHR ne pređe u EUSR Savjet ministara EU neće moći da razmotri kandidaturu BiH za članstvo u Uniju.

Dodik je istakao da stav EU o potrebi transformacije OHR-a odbijaju svi oni koji se protive domaćem dogovoru o važnijim pitanjima u zemlji.

"Sprečavanjem ispunjavanja uslova potrebnih za tranziciju OHR-a, bošnjački političari koče evropski put zemlje i nanose ogromnu štetu Srpskoj i BiH", ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, na sceni je jasno upozorenje Savjeta ministara EU da sve dok ne bude transformisan OHR, zemlja ne može da aplicira za kandidatski status u Uniju.

"Zbog neodgovornosti Sarajeva, RS i BiH su uskraćeni predpristupni finansijski fondovi EU koji bi mogli znatno da doprinesu socijalno-ekonomskom razvoju zemlje", naglasio je Dodik.

On je naveo da zbog ovih opstrukcija "sva priča o sarajevskim političarima koji navodno vole ovu zemlju pada u vodu", istakavši da Sarajevo koči evropski put stalnom željom za krupnim promjenama ustava, što, kako je rekao, Srpska neće nikada podržati.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE