• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Zenici dvije žrtve novog virusa

Dvije osobe, za koje se sumnja da su bile zaražene virusom H1N1, preminule su tokom vikenda u Zenici.

 U Zenici dvije žrtve novog virusa Izvor: MONDO

Muškarac srednjih godina iz Žepča i mlađa žena umrli su u Kantonalnoj bolnici u Zenici, a Uprava ove zdravstvene ustanove tek u utorak kasno je objavila tu informaciju.

"Klinička slika je upućivala na virus H1N1, ali dijagnoza zvanično još nije potvrđena", rekao je za "Nezavisne" Alija Strika, direktor Kantonalne bolnice.

Preminuli muškarac bio je hospitalizovan na Odjeljenju intenzivne njege, dok je žena bila teži bubrežni bolesnik i nalazila se na dijalizi. U ovoj bolnici još dva pacijenta su u vrlo teškom stanju.

"Nalazi su na analizi, ali sumnjamo da je riječ o H1N1. Mlađi muškarac iz Tešnja je u kritičnom stanju, priključen je na respirator, dok je žena iz Žepča nešto bolje", kazao je Strika.

Od 18 hospitalizovanih većina je sa područja opštine Tešanj.

"Pripremili smo posebnu jedinicu intenzivne njege, a u rezervi nam je prostor u službi za hirurgiju", dodao je Strika.

U ponedjeljak oko 18 časova u Kliničkom centru u Sarajevu preminuo je pedesetdevetogodišnji Travničanin, za kojeg se kasnije ispostavilo da je bolovao od običnog sezonskog gripa.

"On je došao u izuzetno teškom stanju. Ljekari su pokušali da ga reanimiraju, ali došlo je do zatajenja pluća", kazala je Biljana Jandrić, portparol Kliničkog centra.

U ovom centru tri pacijenta koja su zaražena virusom H1N1 i dalje su životno ugrožena.
"Oni su još u izuzetno teškom stanju. Na Infektivnoj klinici smješteno je 38 pacijenata, od kojih sedam boluje od malo težeg oblika gripe", kazala je Jandrićeva.

U Opštoj bolnici u Gradišci u utorak ujutro preminuo je sedamdesetčetvorogodišnji muškarac od posljedica moždanog udara i infarkta miokarda. On je u bolnicu primljen 20. novembra sa hroničnom opstruktivnom bolesti pluća koja se komplikovala zbog gripa, a konačnom analizom potvrđeno je da je ipak riječ o virusu H1N1.

U bolnicama u RS zbog H1N1 i oboljenja sličnih gripu na liječenju je 101 osoba. U Intenzivnoj jedinici Kliničkog centra u Banjaluci nalazi se pet pacijenata srednje i starije životne dobi, od kojih su tri u teškom stanju i priključeni su na respirator.

I u Tuzlanskom kantonu povećan je broj pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi virusom novog gripa. Zbog teškog stanja u Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli na respirator je priključeno jedno dijete, a na Infektivnoj klinici smješteno je 29 osoba, od kojih 16 djece. Među hospitalizovanim su i tri trudnice, a za jednu od njih kažu da se radi o komplikovanom slučaju.

"U posljednja 24 sata primljeno je 12 pacijenata, što je najviše od početka ove bolesti i trenutno je kod nas smješteno 30 pacijenata od kojih su jedno dijete i jedan mladić teški bolesnici", izjavio je za isti list Sead Ahmetagić, direktor Infektivne klinike u Tuzli.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE