• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud u SAD: Šaćirbej ne može biti izručen u BiH

Bivši ministar spoljnih poslova BiH Muhamed Šaćirbej, ne može biti izručen iz SAD u BiH, saopštio je danas Federalni žalbeni sud na Menhetnu.

 Sud u SAD: Šaćirbej ne može biti izručen u BiH Izvor: MONDO

Šaćirbe, koji jeoptužen da je ukrao vladin novac, negirao je da je kao bivši šef diplomatije s računa misije BiH pri UN u Njujorku povukao 610.000 dolara i prebacio ih na svoj privatni račun.

Muhamed Šaćirbej rođen je 1956. godine u Sarajevu kao Muhamed Šaćirbegović. Kada je imao 19 godina otišao je s roditeljima u SAD gdje postaje američki državljanin i dobija novo prezime zbog lakšeg izgovora na engleskom jeziku - Šaćirbej.

Sud je naveo da Šaćirbeja nije formalno optužio sud odgovarajuće jurisdikcije. Niži sud tražio je da bude izručen BiH uprkos njegovim tvrdnjama da bi u toj zemlji prema njemu loše postupali.

Šaćirbej je bio prvi ambasador BiH pri UN 1992 do 1995. godine, a funkciju ministra spoljnih poslova BiH obavljao je od 1995. do 1998. godine.

Kantonalno tužilastvo u Sarajevu Šaćirbegovića prvo je optužilo za zloupotrebu položaja, odnosno za štetu nanijetu BiH u visini od 2,4 miliona dolara. U dopunjenoj optužnici tereti se i za nesavjesno poslovanje kojim je BiH izgubila jos oko milion maraka.

U optužnici se navodi da je, kao bivši šef diplomatije sa računa misije BiH pri UN u Njujorku povukao 610.000 dolara i prebacio ih na svoj privatni racun. Takodje je optužen da je s računa vlade BiH povukao 1,8 miliona dolara, a nepoznato gde je i kako je potrosio taj novac. (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE