• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: RS jedina poštuje Dejton!

Premijer RS Milorad Dodik poručio je da vlasti imaju volje da spriječe namjere bošnjačkih političara da ovaj entitet bude ukinut.

 Dodik: RS jedina poštuje Dejton! Izvor: MONDO

"Neću da se identifikujem sa BiH, koja je složena država. Svaka promjena u BiH mora da ima sporazum tri naroda i dva entiteta, ali je RS jedina koja radi na bazi Dejtonskog sporazuma. Ključno pitanje tog sporazuma i RS je pitanje njegove primjene, a RS jedina poštuje Dejton, a ne njegov duh", ocijenio je Dodik.

U obraćanju na naučnom skupu u Banjaluci pod nazivom "Republika Srpska - stanje i perspektive" Dodik je ponovio da je RS potvrđen međunarodni subjektivitet, da je ona potpisnica Dejtonskog sporazuma i da se njene institucije ne mogu dovoditi u pitanje.

"Većina koncentracije da se ukine RS je isključivo u bošnjačkim političarima, ali mi imamo volje da je održimo i to ćemo učiniti postojanjem njenih institucija i svojim identitetom", rekao je Dodik i dodao da BiH ne doživljava kao priču o ljubavi, jer "ljubav nije osnov političkog djelovanja".

Podsjetivši da su Srpskoj razni visoki predstavnici nelegalno oduzeli neke nadležnosti i prenijeli ih na nivo BiH, Dodik je i ovaj put poručio da će se svim silama boriti da te nadležnosti budu vraćene RS.On je dodao da je, u ime evropskih integracija, postojala i namjera da policija bude na nivou BiH, da bi se Sarajevo u svemu pitalo.

"Balans koji je postignut Dejtonskim mirovnim sporazumom pojedinci u Sarajevu i međunarodna zajednica hoće da naprave debalansom, što bi svakako dovelo do teških posljedica u ovom dijelu Evrope", smatra Dodik.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović izjavio je da Srbija nije svemoćna, ali da jeste potpisnik Dejtonskog sporazuma i da bi zvanični Beograd morao odlučnije i glasnije da kaže da je Srbija i formalno i pravno odgovorna za Republiku Srpsku i Srbe koji tu žive i kojih je više nego na Kosovu i u Crnoj Gori.

"Najviše što naši političari kažu jeste da se ne žele miješati u unutrašnje stvari u BiH i da će poštovati sve što se dogovore sva tri naroda, a to je nedovoljno i podrška bi morala biti mnogo veća", rekao je Vukadinović novinarima u Banjaluci u pauzi skupa o temi "RS - stanje i perspektive" u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, to jeste podrška, ali podrška "na mala vrata", stidljiva, uvijena i sa strahom da neko nešto ne zamjeri.

"I ispred i iza takve izjave obavezno ide i podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i dobrosusjedskim odnosima. Već godinama nema sistematske podrške RS, a to je neodgovorno jer ovdje živi milion i dvjesto ili tristo hiljada građana srpske nacionalnosti", naveo je Vukadinović.

Potpredsjednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić rekao je danas u Banjaluci da bi Srbija morala, kao potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma, da u različitim istupima u inostranstvu govori i o nacionalnim interesima Republike Srpske.

"Ovo je momenat u kome se RS nalazi u teškoj situaciji, pritisnuta od SAD i Evrope, ali Srbija kao potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma morala bi u raznim raspravama u inostranstvu, kada govori o svojim nacionalnim interesima, govoriti i o nacionalnim interesima RS", rekao je Samardžić novinarima u Banjaluci.

On je rekao da je današnji skup pod nazivom "Republika Srpska - stanje i perspektive" prilika da stručni ljudi raspravljaju o situaciji i perspektivama Srpske.

Potpredsjednik PDP-a Slobodan Nagradić rekao je da je ovaj skup prilika da se jasno kaže da je BiH specifična zemlja, sastavljena, a ne podijeljena na entitete koji imaju visok stepen autonomije.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE