• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS: Strane sudije i tužioci treba da odu

Srpska demokratska stranka (SDS) smatra da strani tužioci i sudije, treba da napuste BiH po isteku mandata 31. decembra.

 SDS: Strane sudije i tužioci treba da odu Izvor: MONDO

Ovo je u petak naveče izjavio predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

On je ocijenio da dok u BiH rade sudije koje nisu njeni državljani, ona neće biti suverena država, koja vlada svojim pravosuđem.

Komentarišući spekulacije da bi strani tužioci i sudije mogli ostati u BiH kao savjetnici, Bosić je za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) rekao da je to "solomonsko rješenje, kojim neće biti zadovoljna ni jedna, ni druga, ni treća strana".

"Taj proces treba jednostavno završiti i pokušati ovdje napraviti zemlju koja liči na ostale države u svijetu, a ukoliko to nije moguće, onda treba tražiti druga rješenja", poručio je Bosić.

On je naveo da je dosadašnja praksa pokazala da su strane sudije i tužioci bili koncentrisani dijelom i na progon članova SDS-a, od kojih su mnogi po raznim krivičnim prijavama boravili u zatvorima, "da bi se na kraju pokazalo da je sve bilo politički montirano".

Mediji u BiH prenose da predstavnici međunarodne zajednice razmatraju opciju, prema kojoj bi, strane sudije i tužioci mogli da ostanu kao savjetnici u Sudu i Tužilaštvu BiH, što ne bi zahtijevalo da visoki predstavnik nametne odluku o produženju njihovog mandata nakon 31. decembra.

U Tužilaštvu BiH trenutno radi šest stranih tužilaca, dok je u Sudu BiH zaposleno sedam stranih sudija.

Stranci u pravosuđu BiH imaju mjesečna primanja od 10.000 i 20.000 evra, dok njihove domaće kolege mjesečno u proseku dobiju 3.800 KM. Strani tužioci su od 52 predmeta, podigli svega deset optužnica.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE