• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Čavić odgovoran za ugovor sa "Vitolom"?

Bivši predsjednik RS Dragan Čavić naredio je bivšem direktoru Rafinerije Brod Iliji Drpi da potpiše štetni ugovor sa "Vitolom", tvrdi Uroš Gostić.

 I Čavić odgovoran za ugovor sa "Vitolom"? Izvor: MONDO


Nekadašnji direktor Naftne industrije Republike Srpske (RS) Uroš Gostić izjavio je da bi zbog štetnog ugovora sa britanskom kompanijom "Vitol" na optuženičkoj klupi trebalo da se nađe i nekadašnji predsjednik Srpske Dragan Čavić, jer je on naredio bivšem direktoru Rafinerije nafte Iliji Drpi da potpiše taj ugovor.

"Sve je išlo preko Čavićevog kabineta, tako mi je Drpa svojevremeno pričao. On je po Čavićevom nalogu išao u London, a da s Mikerevićem uopšte nije kontaktirao u to vrijeme. Tako tvrdi i Mikerević, da uopšte nije imao saznanja o tome, a tako mi je pričao i Drpa", rekao je Gostić za "Fokus" u izdanju od subote.

Gostić kaže da on ni o čemu nije imao saznanja niti je učestvovao u bilo kakvoj priči oko sporazuma s "Vitolom", a o svemu je informisan samo u privatnim razgovorima s Drpom, ali ništa službeno.

On je iznenađen činjenicom da je Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu samo protiv Drpe i Milana Bogičevića, bivšeg ministra privrede u vladi Dragana Mikerevića, zbog potpisivanja štetnog ugovora i nesavjesog rada, koji je iz budžeta RS "izbio" 27 miliona KM na ime odštete švajcarskoj kompaniji.

"Nisam imao pritiske od bilo koga prilikom pregovora sa švajcarskom kompanijom 'Vitol', niti mene neko može da natjera da uradim ono što smatram neispravnim. Naknadnu pamet nemam, niti bih drugačije postupio, jer sam postupio onako kako je trebalo i kako sam morao u određenom momentu ", rekao je za "Fokus" Dragan Mikerević, koji se na mjestu predsjednika Vlade RS nalazio u vrijeme kada je potpisan ugovor između Rafinerije Brod i "Vitola".

Mikerević je naveo i to da je, sve dok se ne završi sudski spor, ukoliko ga bude, njegov stav u vezi s dešavanjem u Rafineriji nepotreban iako je, kako je rekao, svjestan pozicije na kojoj se tada nalazio.

Dragan Čavić, aktuelni predsjednik DP i tadašnji predsjednik RS, rekao je da je spreman da komentariše ove događaje samo ukoliko se oni mogu proširiti i na ostale kriminalne radnje u RS.

Pozivajući se na garanciju iz 2006. godine, kompanija "Vitol" je pokrenula sudski spor protiv Rafinerije i RS pred nadležnim sudom u Londonu radi naknade štete od 115 miliona dolara. Nakon toga je u pregovorima s aktuelnom vladom RS postignuta nagodba, a Ministarstvo finansija RS na račun "Vitola" isplatilo je 27 miliona KM.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE