• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oštra reagovanja u RS zbog odluke Tužilaštva BiH

Veliki broj funkcionera RS revoltiran je odlukom Tužilaštva BiH da obustavi slučaj Tuzlanska kolona.

 Oštra reagovanja u RS zbog odluke Tužilaštva BiH Izvor: MONDO

Premijer Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik ocenio je da odluka Tužilaštva BiH "ima ukus prevare i podmetanja srpskom narodu" i da predstavlja poniženje za RS i srpski narod, a najviše za žrtve tih zločina i njihove porodice.

"Ovim se pokušava skrenuti pažnja na činjenicu da zločini nad Srbima uopšte nisu u istoj ravni za takozvano pravo i pravdu međunaordnog faktora i da su strani tužioci i sudije u Bih prisutni samo da napišu istoriju onako kako su je oni prezentovali u stereotipu o Srbima kao kolektivnim zločincima", rekao je Dodik.

On je istakao da je najnovija odluka Tužilaštva BiH "potpuno derogirala pravosudne institucije BiH" i da predstavlja veći udarac BiH nego što je mogao da zamisli i sam tužilac Dejvid Švendimen.

Oštro je reagovao i predsjednik skupštine RS Igor Radojičić, koji je kazao da je odluka tužilaštva BiH skandalozna.

"Posljednja odluka Tužilaštva BiH predstavlja poniženje za RS i srpski narod", rekao je Radojičić i dodao da ratni zločin ne može zastariti niti biti amnestiran.

"Ovde postoje žrtve i svjedoci, događaj se desio i ne može se tvrditi da ga nije bilo, samo je pitanje da li će sutra neki drugi tužilac i drugi sud uraditi ono što se mora uraditi, a to je da se procesuiraju oni koji su počinili ratne zločine", rekao je Radojičić.

On je istakao da, bez obzira na ovu odluku, treba nastaviti istragu u vezi sa ratnim zločinima u Tuzlanskoj koloni, Doborovoljačkoj u Sarajevu, kao i drugim zločincima počinjenim tokom posljednjeg rata u BiH.

I Srpska demokratska stranka je osudila najnoviju odluku međunaordnog tužioca, kome je u petak završen mandat u BiH, i zatražila od vlade RS da, zbog obustavljanja istrage za ratne zločine pocinjene nad "Tuzlanskom kolonom" i srpskim stanovništvom s područja Konjica, hitno predloži skupštini mere zaštite interesa RS i njenih gradjana od političkih odluka Tužilaštva i Suda BiH.

"Prva od tih mjera mora biti zahtjev Tužilaštvu RS da bez odgađanja pokrene procese u ovim slučajevima pred pravosuđem RS", navodi se u saopštenju opozicionog SDS.

Dodaje se da postoje brojni neoborivi dokazi da su Tužilaštvo i Sud BiH pristrasni i da je njihova osnovna misija da politički sude Republici Srpskoj.

"Pored stranih tužilaca i sudija, svoj patronski odnos prema osumnjičenim za ratne zločine nad srpskim narodom otvoreno je pokazala i Medžida Kreso, predsjednica Suda BiH, u kojem sede sudije koje su tokom rata bile umiješane u ratne zločine nad srpskim narodom", naveodeno je u saopštenju.

Institucije RS, stoga, treba da preduzmu mjere kojima će zaštititi svoje građane od neobjektivnog Tužilaštva i Suda BiH, pošto je njihov "primarni zadatak da jedan narod proglase zločincem, a drugi žrtvom tako što će ga amnestirati od svake odgovornosti i na taj način stvoriti pretpostavke za političko suđenje RS", kaže se u saopštenju.

Povodom najnovije odluke tužilaštva BiH reagovale su i druge politčke stranke u RS, kao i boračke kategorije stanovništva. (Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE