• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS: "Pale maske" rada tužilaštva BiH!

Nove reakcije povodom obustavljanja istrage Tužilaštva BiH u predmetu “tuzlanska kolona”.

 RS: "Pale maske" rada tužilaštva BiH! Izvor: MONDO

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je da Tužilaštvo na čijem je čelu može kao i do sada da procesuira sve postupke za zločine počinjene tokom ratnih sukoba na teritoriji bivše SFR Jugoslavije.

"Srpsko tužilaštvo ovlašćeno je za postupanje i procesuiranje svih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije", naglasio je Vukčević, komenatrišući odluku Tužilaštva BiH da obustavi istragu u predmetu "tuzlanska kolona" i najave iz Republike Srpske da će tražiti suđenja u Srbiji.

On je istakao da se ne može zanemariti stotine mrtvih vojnika u BiH i podsjeti da je tužilaštvo Srbije 17 godina čekalo da BiH bilo šta uradi u vezi sa zločinom u Tuzli. "Kada smo videli da se u Bosni ne radi ništa po tom pitanju pokrenuli smo istragu i u okviru nje je uhapšen Ilija Jurišić. Sud je meritorno odlučio i osudio ga na presudu na koju ga je osudio", rekao je Vukčević za beogradske medije.

On je ponovio da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ne bi imalo ništa protiv da Jurišić poslije eventualne pravnosnažne presude izdržava kaznu u BiH i naveo da je ta inicijativa u javnosti BiH zlopotrebljena i pogrešno tumačena.
Vukčević je istakao da je regionalna saradnja u procesuiranju ratnih zločina na izuzetno visokom nivou, osim sa BiH sa kojom još nije potpisan sporazum o progonu počinilaca ratnih zločina.  "Saradnja u regionu je neophodna i na izuzetno visokom nivou je izuzev sa Bosnom. Mi smo bili za to da se potpiše sporazum kao što je to urađeno sa Hrvatskom i Crnom Gorom, ali oni su to odbili", naglasio je tužilac za ratne zločine Srbije.

Vukčević je istakao da pravda mora da biti zadovoljena, prije svega, zbog žrtava i ocijenio da je kada je riječ o suočavanju sa ratnim zločinima kod ljudi došlo do potiskivanja stvari koje su se događale u prošlosti.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović ocijenio je da su odlukom Tužilaštva BiH da obustavi istrage u predmetu "tuzlanska kolona" i za zločine nad srpskim civilima u Konjicu 1992. godine konačno "pale maske" u pogledu antisrpskog rada i djelovanja te institucije u BiH.

"Ovakim potezom Tužilaštva BiH konačno su pale maske o radu ove institucije, koja iskučivo radi u interesu samo jedne, bošnjačke strane u BiH, radi dokazivanja jedne istine po kojoj su Srbi krivi za građanski rat na ovim prostorima, a Bošnjaci bili žrtve", rekao je Mitrović.

On je naveo da je nakon ove odluke Tužilaštva BiH jedino realno rješenje da se u okviru te institucije formiraju tri nacionalna Tužilaštva ili da se pitanje procesuiranja ratnih zločina vrati na nivo entiteta.

Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu u predmetu "tuzlanska kolona" protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagić i drugih zbog napada na kolonu JNA u Tuzli u maju 1992. godine kada je ubijeno najmanje 50 vojnika, kao i istragu protiv Vahida Alagića, Faika Špage i Zije Landže za zločine počinjene nad 48 srpskih civila u selima Bradina i Glavatičevo na području opštine Konjic 1992. godine.

Saglasnost za obustavljanje istraga dao je rukovodilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Dejvid Švendimen, koji smatra da je istraga u ovim predmetima "provedena u skladu sa zakonom i da prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe protiv ovih osoba".  (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE