• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavnici Domovine napustili sjednicu NSRS

Autori mondo.ba Autori Agencije

Predstavnici koalicije Domovina napustili su današnju posebnu sjednicu Narodne skupštine RS, na kojoj poslanici raspravljaju o donošenju zakona koji bi omogućio Srpskoj da objavi svoje podatke o popisu.


Poslanici koalicije su rekli da su skupštinsko zasjedanje napustili zbog izjava koje su iznesene od strane srpskih predstavnika.

Na pres konferenciji povodom izlaska iz skupštinske sale predstavnici Domovine su rekli da je današnja sjednica pokušaj uvođenja neustavnih paralelizama i nastavak etničkog čišćenja, te da zbog toga neće učestvovati u njenom radu.

Senad Bratić, potpredsjednik parlamenta, je rekao da će Bošnjaci pokrenuti sve pravne procedure koje im stoje na raspolaganju kako bi osporili rezultate današnje sjednice i pokušaj objave popisnih podataka samo na nivou RS bez uključivanja nerezidentnih građana

Burna rasprava

Poslanik SDS-a u Nedeljko Glamočak smatra da je neophodno usvojiti Prijedlog zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Srpskoj da bi što prije bili objavljeni rezultati popisa za Republiku Srpsku.

"Ovo je trenutno najvažnije pitanje za Srpsku, koja ima pravo i mogućnost da usvoji svoj zakon i objavi rezultate popisa, jer je Agencija za statistiku BiH nezakonito objavila popisne podatke", rekao je Glamočak.

Poslanik Koalicije "Domovina" Nedim Čivić tvrdi da Srpska nema nadležnost za donošenje zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Srpskoj.

"Pokušava se usvajanjem ovog zakona oduzeti nadležnost Agencije za statistiku BiH. Bošnjaci i Hrvati neće prihvatiti ovakav zakon koji je jednonacionalni i kojim se ovim narodima pokušava oduzeti pravo na život", rekao je Čivić i dodao da je navedeni zakon "civilizacijska sramota kojim se želi nastaviti politika etničkog čišćenja".

On kaže da će zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa služiti u političke svrhe. "Klub Koalicije 'Domovina' neće više prisustvovati ovoj posebnoj sjednci, a svoje pravo pokušaćemo da zaštitimo pred nadležnim pravosudnim institucijama", rekao je Čivić.

Replicirajući Čiviću, potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić je rekao da nema smisla da se podmeće i vrijeđa bilo ko, istakavši da su Bošnjaci u Srpskoj građani prvog reda, za razliku od Srba u Federaciji BiH, koji nemaju nikakva prava.

"Vaše prijetnje ovdje niko neće uzeti ozbiljno, nekorektni ste i nepristojni", naglasio je Stevandić i napomenuo da je etničko čišćčenje provedeno u FBiH, gdje su Srbi svedeni na statističku grešku.

"Poštivaćete odluku NSRS o ovom zakonu koja će biti obavezujuća i neće biti na štetu nijednog naroda", poručio je Stevandić.

Na Čivićeve tvrdnje reagovali su i šefovi poslaničkih klubova SNSD-a, SDS-a i PDP-a - Radovan Višković, Vukota Govedarica i Branislav Borenović, koji su istakli da te tvrdnje nisu tačne, da su zlonamjerne, kao i da su priče o preglasavanju počele u Sarajevu, a ne u Banjaluci.

Oni su naglasili da Srpska mora imati tačne popisne podatke, za razliku od objavljenih na nivou BiH, a da BiH mora funkcionisati u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Oni su podsjetili su da su Srbi u FBiH bez bilo kakvih prava i mogućnosti da ih ostvare.

Čičković: Neophodno što prije objaviti rezultate

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković izjavila je da je neophodno da Srpska što prije objavi pouzdane i zakonite rezultate popisa stanovništva.

"Zbog tih razloga je potrebno donijeti zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Srpskoj po hitnom postupku", istakla je Čičkovićeva.

Obrazlažući ovaj prijedlog zakona, Čičkovićeva je istakla da je osnovni cilj donošenja zakona objavljivanje pouzdanih i metodološki ispravnih podataka popisa koji je sproveden 2013. godine za teritoriju Republike Srpske. Čičkovićeva je rekla da objavljivanje nezakonitih podataka može izazvati izuzetno štetne posljedice po Republiku Srpsku na demografskom, ekonomskom, društvenom, socijalnom i političkom planu, kao i drugim oblastima života koje su obuhvaćene rezultatima popisa.

Ona je podsjetila da su prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine konačni rezultati popisa trebalo da budu objavljeni nakon što prethodno budu obrađeni po jedinstvenom programu obrade podataka.

"Taj program nije donesen na način koji je predviđen zakonom o popisu, a i sadržaj predmetnog akta je suprotan odredbama Zakona o popisu", istakla je Čičkovićeva.

Ona je navela da su, nakon što je takav program usvojio direktor Agencije za statistiku BiH 18. maja, Vlada Srpske, Republički zavod za statistiku i ovlašteni predstavnici Srpske u zajedničkim organima BiH uputili zahtjeve za stavljanje van snage takvog nezakonitog akta.

Čičkovićeva je podsjetila da je NSRS 21. juna donijela zaključak da ne prihvata nezakonitu i štetnu po interese Srpske odluku o jedinstvenom programu obrade popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Ona je navela da je NSRS zaključkom zadužila Vladu Srpske da predloži zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova Srpske.

"Zakon je neophodan da bi Republički zavod za statistiku mogao objaviti pouzdane i tačne rezultate popisa u Republici Srpskoj", istakla je Čičkovićeva.

Ona je zaključila da je osnovni cilj donošenja ovog zakona objavljivanje pouzdanih i metodološki ispravnih podataka iz popisa koji je sproveden 2013. godine za teritoriju Republike Srpske.

U Banjaluci je danas počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će po hitnom postupku biti razmatran Prijedlog zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. u RS.

Sjednici prisustvuju premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković.

Ova posebna sjednica zakazana je na zahtjev Vlade Republike Srpske.

Nakon završetka posebne sjednice biće nastavljena 13. redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će poslanici razmatrati Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za prošlu godinu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE