• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati i za i protiv trećeg entiteta u BiH

Kandidati za predsjednika Hrvatske zalažu se za ustavnu reformu u BiH, ali im se stavovi o trećem entitetu razlikuju, pišu "Nezavisne novine".

 Hrvati i za i protiv trećeg entiteta u BiH Izvor: MONDO

Od 12 kandidata za predsjednika, samo su Andrija Hebrang, Miroslav Tuđman i Vesna Pusić eksplicitno rekli da se zalažu za stvaranje hrvatske federalne jedinice u BiH, dok ostali o tome govore biranim riječima.

Kandidat SDP-a Ivo Josipović izjavio je da načelo ravnopravnosti sva tri naroda u BiH nije zaživjelo i da je uvođenje trećeg entiteta moguće jedino saglasnošću sva tri naroda.

"U tom slučaju treba vidjeti kakav je položaj onih Hrvata koji ostaju izvan tog entiteta jer bi bilo posve nedopustivo njihovo svođenje na nacionalnu manjinu u bilo kojem dijelu BiH'', rekao je Josipović.

Nezavisni kandidat Milan Bandić rekao je da, što se ustrojstva BiH tiče, nešto treba mijenjati jer je ovakvo stanje neodrživo.

"Jesu li to tri entiteta ili više regija treba da odluče tri naroda konsenzusom'', rekao je Bandić i dodao da produženje postojećeg stanja definitivno vodi ka stvaranju trećeg entiteta.

Kandidat HDZ-a Andrija Hebrang podržava ideju o stvaranju hrvatske federalne jedinice u BiH.

''Kada su ustavne promjene u BiH u pitanju, onda podržavam prijedlog dva HDZ-a u BiH, prema kome bi bila formirana i jedna federalna jedinica sa hrvatskom većinom'', rekao je Hebrang.

Nezavisni kandidat Nadan Vidošević podržava borbu Hrvata u BiH za ravnopravnost.

''BiH je konstruisana u mirovnom procesu, ali nije do kraja konstruisana kao država. Izazov je naći ustavno rješenje kojim će se doći do ravnopravnosti tri naroda koja mora biti ispoštovana'', rekao je Vidošević.

Vesna Pusić iz HNS-a decidno se zalaže za stvaranje hrvatske federalne jedinice u BiH.

''Rješenje za paralizovanu BiH vidim u podjeli na pet administrativnih jedinica. Uz postojeća dva bio bi osnovan novi, većinski hrvatski entitet i dva mješovita. Time bi bio sačuvan hrvatski korpus koji je sada najviše ugrožen u BiH'', izjavila je Pusićeva.

Ona je upozorila da će se Hrvati, ako ne bude riješen njihov status u BiH, gotovo u potpunosti iseliti u Hrvatsku.

Miroslav Tuđman takođe smatra da bi Hrvati u BiH morali dobiti svoju federalnu jedinicu.

''BiH je moguća jedino pod uslovom pune ravnopravnosti tri naroda. Hrvatska mora davati podršku hrvatskom narodu u BiH za slobodan narodni život u vlastitom entitetu'', rekao je Tuđman.

Od kandidata koji bi, prema istraživanjima javnog mnjenja, mogli ući u drugi krug borbe za izbor predsjednika Hrvatske, jedino se Banjalučanin Dragan Primorac još nije decidno izjasnio o ovome.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE