• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Referendum nije destabilizacija!

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je da nema nijednog razloga da neko u ili izvan BiH smatra da je referendum vrsta destabilizacije.

 Dodik: Referendum nije destabilizacija! Izvor: MONDO

“Ne, to nije cilj. Ovdje je riječ o odbrani pravnog sistema i pravnog digniteta, ne samo RS, već i BiH. Pozivam sve u BiH da se riješimo pravnog nasilja stranaca", rekao je Dodik. Reagujući na stav PDP-a da je referendum o nametanju odluka visokog predstavnika "neozbiljan i da se koristi samo jednom i da se zna na koji način", Dodik je predstavnike PDP-a nazvao "kalkulantima koji ne smiju ni reći o kakvom se referendumu radi".

"Vjerovatno misle na referendum o statusu odnosno nezavisnosti. Ako je taj referendum, onda to nije stvar za igranje i potkusurivanje. On i kad dođe, ako dođe, mora biti potpuno legitiman i imati međunarodnu verifikaciju, a ne da se igramo klikera oko referenduma, jer je to avanturizam", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci. On je pojasnio da nije neophodan referendum o nametnutim odlukama visokog predstavnika, jer su one odbijene u institucijama, da referendum nema obavezujući karakter nego je mišljenje koje institucije mogu da pribave o nekom pitanju.

 "Nama ne treba referendum da odbijemo Inckove odluke jer smo ih već odbili kao institucije, ali nam treba da počnemo da treniramo ljude za tu vrstu priče", poručio je Dodik. On je rekao da je legitimitet Suda BiH i Tužilaštva BiH doveden u pitanje nametnutim odlukama visokog predstavnika.
"Sve i jednu odluku o Sudu i Tužilaštvu BiH donio je OHR u raznim periodima. Neko će reći da ima odluka Parlamentarne skupštine BiH, ali to nije dovoljno. Prema Dejtonskom sporazumu, BiH je jedna strana potpisnica aneksa i prema tome i RS mora potpisati sporazum da transferiše pravo o Sudu i Tužilaštvu BiH. U tom pogledu su ove institucije delegitimisane", rekao je Dodik.

On je naglasio da će te institucije doživjeti rekonstrukciju, ali da ovako sigurno neće ostati.

 "Mi ćemo taj referendum tražiti i on je potreban da se o njemu narod izjasni iz niza razloga. Postojeći zakon o referendumu ima određene nedorečenosti kao što su birački spiskovi, koji nisu u vlasništvu RS već Izborne komisije BiH i u tom pogledu SNSD će ih tražiti. Vlada RS je predložila da se referendum održi čim se stvore tehnički preduslovi“, rekao je Dodik. On je rekao da je za očekivati da Klub Bošnjaka ili Klub Hrvata u Vijeću naroda RS ulože veto, ali da je realno da se referendum održi nakon odluke Ustavnog suda RS, dodajući da "kad god bude nije kasno".

Dodik je  najavio da će Vlada RS zatražiti od Narodne skupštine RS da zakaže posebnu sjednicu u vezi sa jučerašnjim odlukama visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, te da će od parlamenta Srpske zatražiti da aktivira svoju raniju odluku o izjašnjavanju građana. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE