• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kličković: Srbi su bili meta agresije

Srbi su bili "meta agresije" i nisu imali planove za stvaranje nove države, izjavio je Gojko Kličković.

 Kličković: Srbi su bili meta agresije Izvor: MONDO

Kličković je prvooptuženi u sudskom procesu pred sudom BiH, koga Tužilaštvo BiH tereti za zločine protiv nesrpskog stanovništva na području Bosanske Krupe

"Srbi nikada nisu imali planove za izdvajanje iz Jugoslavije i BiH, oni su imali te dvije države i treća im nije trebala. Nama je cilj da pokažemo ko je počeo rat, a Srbi ga nisu trebali", rekao je Kličković tokom suđenja.

Kako prenosi Balkanska istraživačka mreža (BIRN) Kličković je protekli rat okarakterisao kao vjersko - građanski rat i agresiju na Jugoslaviju, čija meta su bili Srbi, ističući da za te tvrdnje postoje neoborivi dokazi predočavajući nekoliko novinskih članaka iz 2002. i 2008. godine.

Tužilac Tužilaštva BiH Dževad Muratbegović rekao je da su događaji u Krupi iz aprila 1992. godine u suprotnosti s radom i programom SDS-a, sa čime se odbrana Kličkovića ne slaže.

Prvooptuženi je tokom izvođenja materijalnih dokaza rekao da je optužnica Tužilaštva podignuta na "predrasudama", te da "ekipa koja je željela srušiti Jugoslaviju" nije dolazila sa ovih područja.

U Izvještaju o radu Skuštine i Ratnog predsjedništva Srpske opštine Bosanska Krupa od januara 1992. do aprila 1993. godine stoji, kako je Kličković pročitao u sudnici, da se srpsko stanovništvo u tom gradu "grčevito borilo za bilo kakvo učešće u vlasti, a kasnije i za goli život".

Odbrana Kličkovića pokušava dokazati da su organi vlasti u Srpskoj opštini Bosanska Krupa djelovali u skladu s tadašnjim zakonima, te da su "muslimanske snage" napale taj grad i naposljetku protjerale srpsko stanovništvo.

Kličković se zajedno sa Mladenom Drljačom i Jovanom Ostojićem tereti za ubistva, zatvaranja, prisilna preseljenja, mučenja i druge zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom s područja Bosanske Krupe tokom 1992. godine.

Sva trojica optuženih se terete za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo povezivanje dijelova BiH naseljenih srpskim stanovništvom, te stvaranje zasebne države bosanskih Srba.

Tužilaštvo tvrdi da su srpske snage pod kontrolom Kličkovića 21. aprila 1992. godine izvršile napad na Bosansku Krupu, što je bio dio plana UZP-a na tom području.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. decembar. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE