• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Penzija na ime ratnih zločina

Brigadir OS BiH Nihad Bojadžić zahtjev za penzionisanje uputio dva dana nakon što je zbog ratnih zločina prvi put saslušan u Tužilaštvu BiH.

 Penzija na ime ratnih zločina Izvor: MONDO

Penzionisani brigadir Oružanih snaga BiH Nihad Bojadžić, koji je 4. novembra uhapšen zbog zločina nad Hrvatima u selu Trusina, zahtjev za penzionisanje uputio je dva dana nakon što je prvi put saslušan u Tužilaštvu BiH 16. septembra, pišu "Nezavisne novine".

Bojadžić je 18. septembra potpisao izjavu kojom prihvata da bude penzionisan, a zahtjev za penzionisanje, koji je ministru odbrane podnio 1. oktobra, riješen je već 20. oktobra, kada je odluku o penzionisanju Bojadžića potpisala zamjenik ministra odbrane Marina Pendeš.

Bojadžiću je pripala i otpremnina u iznosu od šest mjesečnih plata.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Miladin Milojčić rekao je da je Bojadžić penzionisan u okviru zakonske procedure i da je ispunjavao sve uslove za penziju.

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac rekao je da je sve bilo po zakonu, ali da se postavlja pitanje moralnosti penzionisanja čovjeka koji je osumnjičen za ratne zločine.

"On je nakon prvog saslušanja vidio u kojem se smjeru kreće istraga i tražio je penzionisanje, jer nije želio da ostane bez primanja. Ja sam govorio da u ovakvim slučajevima moramo biti oprezni", dodao je Marjanac.

Prema Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH, pripadnik vojske se udaljava sa dužnosti ukoliko se nalazi u pritvoru, ukoliko je na izdržavanju zatvorske kazne, ukoliko je zatečen u izvršenju krivičnog djela ili u slučaju kada bi njegovo zadržavanje bilo štetno po interese službe.

Bojadžiću je u utorak pritvor produžen do 3. februara iduće godine.

U Trusini kod Konjica 16. aprila 1993. godine ubijene su 22 osobe hrvatske nacionalnosti, od kojih je 19 civila i tri vojnika HVO-a, koji su se prethodno predali.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE