• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Prije će se raspasti BiH, nego RS!

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je će se prije raspasti BiH, nego što će nestati RS.

 Dodik: Prije će se raspasti BiH, nego RS! Izvor: MONDO

On je u obraćanju studentima Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Banjaluci rekao je da još u nekim glavama postoje projekcije da Srpska ima skrivenu namjeru da se odvoji od BiH i pripoji Srbiji.

"Mi smo za stabilnost, mir, za odnose sa svima. Nama nije cilj secesija, jer je to opasan i težak problem. Naš cilj je za sada da budemo suvereni u okviru BiH i da ne damo ovlaštenja koja imamo", rekao je Dodik u obraćanju studentima u Banjaluci.

Premijer Srpske je naglasio da je u BiH novo to što su Hrvati, koji su uvijek ćutali, prije izvjesnog vremena progovorili da hoće svoju republiku."Mi ćemo njih podržati samo pod uslovom da ne zadiru u RS, ona ima svoje granice i politička prava", poručio je Dodik.

Dodik je istakao da su odnosi Srbije i RS na zavidnom nivou, naročito poslije potpisivanja Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, dodajući da su mu svi ljudi dragi koji dođu u Srpsku, a naročito oni iz Beograda i Srbije.

"Vlada RS učiniće sve za ravnomjeran razvoj Srpske, ali još neki stranci ne dozvoljavaju ulazak investicija, jer žele da na taj način vrše pritisak na političku elitu u RS da prihvati tražene reforme i kreira novi politički sistem u BiH", istakao je Dodik.Odgovarajući na pitanja studenata o pregovorima na Butmiru, Dodik je rekao da je suština mnogih pregovora unitarna BiH što je mimo Ustava, a na šta RS i njene institucije nikada neće pristati.

"Butmirski proces bez obzira na izjave stranaca nije ni započeo. Taj proces nije mrtav, jer nije ni bio živ", ocijenio je Dodik, pojasnivši studentima da je danas u BiH veoma bitna nacionalna pripadnost, ne samo Srba, nego i ostalih naroda.Identitet u BiH je važan, kaže Dodik, i zbog toga što je politički sistem koncipiran na konstitutivnosti naroda, koji su temelj sistema. On je u obraćanju studentima ponovio da je BiH uređena dvoentitetski i da se sastoji od RS i FBiH, ali je istakao da Srpska u ovom trenutku vraća svoje mjesto koje je do 2005. godine izgubila pod raznim pritiscima i degradiranjem njenih institucija.

 Navodeći primjer da su bošnjački političari, kao i neki stranci nakon izgradnje zgrade Vlade u Banjaluci izmislili priču da je riječ o kriminalu i korupciji, premijer Dodik je rekao da je to njihov kliše "optužiti RS za kriminalizaciju kako bi se unitarizovala BiH".(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE