• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Manje plate policajcima i univerzitetskim profesorima

Odlukom Narodne skupštine RS u narednoj godini biće smanjene plate zaposlenima u MUP-u i u visokoškolskim ustanovama.

 Manje plate policajcima i univerzitetskim profesorima Izvor: MONDO

Na sjednici održanoj u četvrtak po hitnom postupku usvojeni su zakoni o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u MUP-u, kazneno-popravnim ustanovama i sudskoj policiji sa 47 glasova za i sedam protiv, kao i o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture RS.

Zaposlenima u MUP-u sa koeficijentom većim od 25 plata će biti manja za 25 odsto, a sa koeficijentima 21, 22 i 23 za 15 odsto za cijelu 2010. godinu, dok će onima sa koeficijentom 20 i manje plata biti manja za tri odsto u prvih šest mjeseci 2010. godine.

Platni koeficijenti zaposlenih u visokom obrazovanju smanjeni za tri odsto, a izuzetak su poslovi rektora Univerziteta čiji je koeficijent za obračun plate umanjen za 15 odsto.

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo rekao je da najodlučnije odbacuje tvrdnju jednog poslanika da je on kao ministar mogao da izbjegne smanjenje plata.

"Niko ovo ne radi iz zadovoljstva, a istina je da sam radio iz zadovoljstva kad je bilo povećanje plata MUP-u", rekao je Čađo.

On je ponovio da će u razgovoru sa sindikatima pokušati naći najkvalitetnije moguće rješenje odnosno unutrašnje uštede kako bi se u trećem kvartalu iduće godine nadoknadilo smanjenje plata od tri odsto koje će biti na snazi u prvih šest mjeseci.

On je odbacio i tvrdnje opozicije da će ovim zakonom doći u pitanje subordinacija gdje će neko sa većim koeficijentom imati manju platu od nekoga sa manjim koeficijentom.

"Princip subordinacije se definiše na druge načine", poručio je Čađo.

Predloženim zakonom smanjenje plata za prosvjetne radnike trebalo je da se primjenjuje prvih šest mjeseci naredne godine, ali je prihvaćenim amandmanom SNSD-a takva mjera proširena na cijelu godinu.

Po hitnom postupku usvojen je i Zakon o jedinstvenom uređivanju prava na gotovinsku naknadu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović rekao je da su razlozi za donošenje ovog zakona limitiranje osnova po kome se gotovinske naknade isplaćuju pojedincima, usklađenost svih budućih rješenja sa ovim zakonom, obaveznost mišljenja Ministarstva finansija RS o fiskalnim i drugim ekonomskim efektima uvođenja novog zakona, te uspostavljanje jedinstvene elektronske baze podataka o isplatama naknada.

"Zakon predstavlja pripremu za prelaz na sistem davanja po osnovu prava koji je baziran na imovinskom cenzusu, a sve ovo u namjeri da bi se na trajnoj osnovi riješili nedostaci u postojećem sistemu davanja naknada pojedincima", rekao je Ristović dodajući da je to i jedan od uslova Svjetske banke i MMF-a.

Ovim je okončana trodnevna, 22. posebna sjednica parlamenta Srpske, a naredna posebna sjednica Narodne skupštine RS zakazana je za utorak, 22. decembra. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE