• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mektić: U BiH teroristi pod nadzorom

U BiH postoji određen broj osoba koje se, prema obavještajnim podacima, povezuju sa nekim terorističkim aktivnostima.

 Mektić: U BiH teroristi pod nadzorom Izvor: MONDO

Petoro od njih je pod nadzorom, odnosno izolovano i trebalo bi da budu protjerani iz zemlje, rekao je direktor Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić.

Mektić je rekao da u BiH i dalje ima izvjestan broj ljudi koja su bila državljani BiH, a potom su izgubili državljanstvo i postali prijetnja za bezbjednost BiH.

"Neke od njih smo držali pod nadzorom i udaljili iz BiH, a ima onih koje držimo pod nadzorom u jednoj vrsti izolacije i čekamo da se stvore potrebni uslovi da budu udaljeni. Tu je i određen broj osoba za koja postoje bezbjednosni podaci koji ukazuju da se nalaze u BiH, a do kojih bi u kratkom vremenu mogli da dođemo", rekao je Mektić novinarima u Banjaluci.

On je, u pauzi Druge konferencije o temi "Aktuelno stanje bezbjednosti u BiH", rekao da ima i onih lica za koja se zna da predstavljaju prijetnju, ali nisu dostupni i pretpostavlja se da koriste ilegalne načine ulaska u zemlju.

Mektić je rekao da Služba nadzire i prati jedan broj stranaca, te da godišnje, u prosjeku, oko 400.000 stranaca uđe i boravi unutar BiH.

"Nastojimo da najveći dio bezbjednosnih provjera učinimo prije nego što uđu u zemlju da bismo one koji mogu ugroziti bezbjednost spriječili i da dođu. Svaku aplikaciju za ulazak imamo nakon nekoliko sati od podnošenja i kroz sve bezbjednosne agencije i baze podataka pokušamo doći do informacije da li je neki stranac interesantan za nas sa bilo kog aspekta", pojasnio je Mektić.

On je dodao da se određenom broju stranaca na kraju i ne dozvoli ulazak u BiH.

Mektić je dodao da je najveći broj ilegalnih imigranata iz Albanije, sa područja Srbije odnosno Kosova, Turske, a u posljednje vrijeme iz Indije i Bangladeša.

On je napomenuo da je najveći broj, takozvanih, ilegalnih ekonomskih imigranata kojima je BiH samo tranzitna zemlja.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednosti BiH Branko Zrno rekao je da su se direktori policijskih agencija na nivou BiH saglasili da je stanje bezbjednosti u BiH dobro, uz određene probleme, koji nisu isti za sve policijske agencije.

"Izvještajima koje do sada imamo, možemo biti zadovoljni", rekao je Zrno.

Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić rekao je da je zadovoljan radom granične policije, bez obzira na sve poteškoće, stručnu i kadrovsku popunjenost i problem sa dužinom granice.

"Smatram da granična policija ispunjava svoje zadatke", rekao je Dumančić i dodao da su prošlogodišnje akcije i one provedene u ovoj godini rezultirale smanjenjem broja ilegalnih imigranata, te da su one rezultat zajedničkog rada domaćih i regionalnih policijskih agencija.

On je naveo da je za devet mjeseci ove godine broj ilegalnih ulazaka državljana Turske smanjen za 80 odsto.

Dumančić je naglasio da je Granična policija ispunila sve uslove za dobijanje bezviznog režima, što mu je, kako je naveo, nedavno potvrđeno i u Briselu.

Na Konferenciji, koju je organizovala Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH, učestvuju direktori policijskih agencija na nivou BiH, te entitetskih i kantonalnih MUP-ova.

Cilj konferencije je da se dijalogom sa predstavnicima nadležnih institucija sagledaju rezultati, problemi i čuju prijedlozi i mjere za jačanje uloge institucija koje su angažovane u stvaranju povoljnijeg bezbjednosnog okruženja, a time i bolje bezbjednosti BiH i njenih građana. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE