• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U BiH između sedam i deset hiljada ratnih zločinaca

U Bosni i Hercegovini, prema procjeni Tužilastva, ima između sedam i deset hiljada počinilaca ratnih zločina.

 U BiH između sedam i deset hiljada ratnih zločinaca Izvor: MONDO

Ovo je rekao je koordinator za formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i bivšoj Jugoslaviji (REKOM) Dragan Popović.

Na skupu u Podgorici, posvećenom inicijativi za osnivanje REKOM-a, Popović je naveo da je Tribunal u Hagu do sada optužio samo 161 osobu iz BiH za ratne zločine.

Prema obrazloženju Popovića, stoga je veoma vazno da se formira pomenuta Regionalna komisija koja bi na regionalnom principu istraživala ratne zločine.

Izvršna direktorka hrvatske organzacije "Dokumenta" Vesna Teršelić je na podgoričkom skupu upozorila da su žrtve ratnih zločina u svim zemljama regiona "marginalizovane".

Teršelić je navela da je u ratovima na prostoru eks-Jugoslavije ubijeno 120.000 ljudi, a za 16.000 se traga.

Prema njenim riječima, ako bi se suđenja za ratne zločine nastavila sadašnjim tempom, u sudnicama bi se do 2020. godine moglo naći samo 1.200 osumnjičenih za ratne zločine.

Teršelić je kazala da buduća Regionalna komisija mora imati regionalni pristup u svom radu, kao "apsolutno prvi princip" u njenom radu.

Predstavnica organizacije Akcija za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević najavila da bi pripreme za osnivanje REKOM-a mogle biti završene do kraja 2010. godine, kada bi se vlastima svih država u regionu mogao uputiti zahtjev za njeno formiranje.

Gorjan Prelević je rekla da je namjera da se prikupi milion potpisa kao podrška inicijativi za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zlocinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji. (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE