• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inckova odluka dogovorena s Bošnjacima?

Milorad Živković izjavio da je odluka visokog predstavnika o produženju mandata stranim sudijama dogovorena s Bošnjacima.

 Inckova odluka dogovorena s Bošnjacima? Izvor: MONDO

Odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH koji rade na predmetima ratnih zločina na još tri godine dogovorena je s bošnjačkim političarima i povezana je sa skandaloznom odlukom o obustavljanju istrage u predmetima "tuzlanska kolona" i "Bradina", rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Milorad Živković.

Živković je istakao da je odluka visokog predstavnika nastavak politike velikih sila koje izlaze u susret Bošnjacima da naprave državu po svojoj mjeri.

"Ta politika mora prestati, ako žele da BiH ima budućnost'', rekao je Živković za "Fokus", istakavši da je nemoguće napraviti državu samo po želji i volji jednoga naroda.

Povratak početnom Dejtonu i vraćanje pozicije na početak, smatra on, bilo bi dobro za pravljenje nove BiH, po mjeri svih naroda ovdje.

Živković je istakao da aktuelna dešavanja u BiH najbolje može objasniti izjava bošnjačkog ratnog lidera Alije Izetbegovića, koji je za Dejtonski sporazum rekao da je nepravedan za Bošnjake i da ga on sam neće poštovati.

On smatra da je međunarodna zajednica napravila nemoguću državu, na nasilan način ispinjavanjem želja samo jednog naroda.

''Druga dva naroda ne osjećaju se dobrodošli u ovoj zemlji. Njima se kaže da ova zemlja pripada samo jednom narodu, a da oni trebaju da traže negdje drugdje svoju budućnost. Ta formula nas je gurnula i u nesrećni sukob. Očigledno je da neko želi da se ponovo desi rat'', rekao je Živković.

On je istakao da mu je žao što Evropa koristi Srbe i Hrvate kao taoce u borbi protiv islama, istakavši da je očigledno da ne želi jaku muslimansku državu na ovim prostorima, ali da, s druge strane, Srbima i Hrvatima nije stalo da u interesu EU budu taoci u sopstvenoj državi.

Visoki predstavnik Valentin Incko u ponedjeljak je donio odluku o produžetku mandata na tri godine stranim sudijama i tužiocima u Sudu i Tužilaštvu BiH koji rade na predmetima ratnih zločina, kao i o ostanku stranih sudija i tužilaca koji rade na predmetima organizovanog kriminala i korupcije u funkciji savjetnika, uprkos oštrom protivljenju vlasti RS. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE