• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović: Referendum - ne po svaku cijenu!

Referendum o odlasku stranih sudija i tužilaca ne treba raspisivati po svaku cijenu, smatra član Predsjedništva Nebojša Radmanović.

 Radmanović: Referendum - ne po svaku cijenu! Izvor: MONDO

On je naveo da će vanredno zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske biti prava prilika za to, ocijenivši da se BiH ne može pretvoriti u zemlju koja će svake nedjelje koristiti referendum, koji nije stranačka stvar, već najšira demokratska priča u koju su uključeni svi građani.

"Postoje različita tumačenja Ustava BiH u vezi sa referendumom. Potreban nam je novi zakon koji reguliše to pitanje, postoji problem sa biračkim spiskom... Zato smatram da referendum, ako ga i bude, ne može biti organizovan prije februara", rekao je Radmanović za "Press RS".

On je istakao da je najbolje donijeti novi zakon o referendumu koji treba da ostavi mogućnost da referendum bude savjetodavni i obavezujući, naglasivši da BiH mora da postane uređena zemlja.

"Moramo da usvojimo norme razvijenog svijeta bez miješanja stranaca. Reakcija iz OHR-a da se referendum neće održati potpuno je antidemokratska i van evropskih okvira. To nam ne treba", poručio je Radmanović i dodao da je netačna priča da će se nešto zaustaviti zato što nema stranih sudija i tužilaca.
Prema njegovim riječima, do tog zaključka se može doći nakon analize onoga šta su uradili oni koji odlaze, a bavili su se kriminalom, jer su oni vodili nekoliko političkih procesa koji su se završili neuspjehom.

Odgovarajući na pitanje hoće li biti referenduma za ulazak u NATO, Radmanović kaže da je BiH godinama daleko od NATO-a i da je praktično smiješno sada pričati o tome.
Srpski član Predsjedništva BiH navodi da su, prema saopštenjima i izjavama iz Brisela, za odbijenicu koju je BiH dobila za MAP krivi političari, jer se postavlja politički uslov, a to su promjene Ustava, ali, naglašava, "od cijele priče nema ništa, ako je uslov butmirski paket", što je nedavno preneseno generalnom sekretaru NATO-a.

Radmanović je istakao da u BiH postoji politička kriza zbog neusvajanja budžeta zajedničkih institucija, napomenuvši da u ovom momentu niko ne zna kako će se to dalje razvijati i da to mnogima može odgovarati, jer gledaju uske interese. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE