• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U odlukama OHR-a ne pominju savjetnike

U odlukama visokog predstavnika ne postoji odredba prema kojoj strane sudije i tužioci u odjeljenjima pravosuđa ostaju u funkciji savjetnika.

 U odlukama OHR-a ne pominju savjetnike Izvor: MONDO

Prema pisanju "Glasa Srpske", iako je Valentin Incko u ponedjeljak u Sarajevu, obrazlažući ove odluke, rekao da će strane sudije i tužioci ostati u odjeljenjima za organizovani i privredni kriminal u funkciji savjetnika, to nigdje ne piše u njegovim odlukama o izmjenama i dopunama zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, koje su objavljene na Internet stranici OHR-a.

U Inckovoj Odluci o daljem angažmanu stranaca u posebnim odjeljenjima za privredni i organizovani kriminal u Tužilaštvu BiH navedeno je da nadležne institucije BiH "što je prije moguće" moraju stvoriti uslove da se međunarodni tužioci zamijene državljanima BiH, ali nigdje ne piše da će do tada raditi u funkciji savjetnika.

Pravni ekspert Miroslav Mikeš za "Glas Srpske" kaže da odredba o funkciji savjetnika nije navedena u Inckovim odlukama, jer za tu funkciju nema ni pravnog ni ustavnog osnova. Mikeš je pojasnio da nigdje u svijetu nema savjetodavnih funkcija u sudskim procesima, ističući da to jednostavno nema zakonskog osnova, te da je OHR tu funkciju izostavio iz svojih odluka kojima se mijenjaju i dopunjuju zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH.

On smatra da će angažman međunarodnih sudija i tužilaca u funkciji savjetnika u pravosuđu BiH vjerovatno biti preciziran nekim posebnim aktom OHR-a ili internim pravilnicima Suda i Tužilaštva BiH.
U Inckovoj Odluci ističe se da se "unutrašnja organizacija posebnih odjeljenja uređuje internim pravilnicima koje odobrava glavni tužilac". Navodi se i to da Zakon o izmjenama i dopunama zakona o Sudu i Tužilaštvu stupa na snagu trećeg dana od dana objavljivanja na službenoj internet stranici OHR-a, odnosno narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH".    (MONDO)                 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE