• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosanac "ojadio" Pakistance!

Zastupnik Ministarstva odbrane Pakistana optužuje bivšeg direktora kompanije iz Vogošće za pronevjeru više od dva miliona evra...

 Bosanac "ojadio" Pakistance! Izvor: MONDO

Amer Fazili, izvršni direktor pakistanske kompanije "Indenta", koja zastupa Vladu Pakistana uputio je kompaniji "Pretis" iz Vogošće oštro pismo u kojem bivšeg direktora Jusufa Piralića optužuje za kriminal i nestanak oko 4.300.000 KM.

U pismu se navodi da je komanda pakistanske vojske odbila da odobri primjerke artiljerijskih projektila koji su joj prezentovani, istakavši brojne nedostatke i primjedbe na njihov račun.  Vojska Pakistana odlučila je da zbog toga otkaže ugovor od 30. juna 2007. godine za isporuku projektila, jer "Pretis" nije mogao da ispuni njihove zahtjeve u vezi sa tim naoružanjem.

 "Vi ste svjesni posljedica za `Pretis` ako dođe do otkazivanja ugovora i inkasiranih bankovnih garancija. To bi bilo katastrofalno za `Pretis` i od toga se `Pretis` nikada ne bi mogo oporaviti. Z ovu katastrofalnu situaciju kriv je samo Piralić, jer kao tadašnji generalni direktor nije ništa uradio u roku od vije godine, koje mu je dalo naše ministarstvo odbrane" - ističe se u pismu koje je Fazili uputio v. d. direktora "Pretisa" Ramizu Maciću.

Fazili naglašava da jedina stvar koju je Piralić uspio da uradi jeste da pogorša "Pretisove" veze sa partnerima iz Srbije, čije su fabrike obezbjeđivale komponente "Pretisu" i bez kojih ta firma ne može opstati. On pita i gdje je novac koji je Pakistan dao za artiljerijsku municiju, koja je trebalo da bude isporučena.

"Niko ne zna gdje je Piralić potrošio avans koji mu je dala naša vlada od 4,29 miliona KM. Da bi ga nagradila za ovaj katastrofalan čin, vaša vlada dala mu je da rukovodi `Unis grupom`", navodi se u dopisu koji prenosi "Dnevni avaz".

Fazili podsjeća da je komapnija "Indento" potrošila nekoliko stotina hiljada dolara na troškove za uzorke i na organizovanje čarter letova u nadi da će biti sačuvan ugovor i da neće biti otkazan.
On je zatražio da "Pretis" uspostavi kontakt sa kompanijom "Sloboda" iz Srbije kako bi bile izvršene određene obaveze iz proizvodnje i transporta naoružanja.

"Dnevni avaz" navodi da su istražni organi upoznati sa ovom aferom i da su u toku široke provjere tog slučaja, te da bi on sukoro mogao da preraste u veliki diplomatski skandal, s obzirom na to da su se u sve već umiješale diplomatije dvije zemlje.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE