• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rat radikala i "dodikovaca" zbog slogana!

Lider SRS RS Milanko Mihajlica tvrdi da je SNSD ukrao prošlogodišnji izborni slogan radikala, zbog čega će tražiti milionsku odštetu, prenosi "Press".

 Rat radikala i "dodikovaca" zbog slogana! Izvor: MONDO

Srpska radikalna stranka RS najavila je da će tužiti SNSD i tražiti milionsku odštetu zbog krađe slogana!
Lider SRS RS Milanko Mihajlica tvrdi da je slogan "Zauvijek Srpska", koji je SNSD promovisao kao najvjerovatniji moto u predstojećoj izbornoj kampanji, čist plagijat jer je gotovo istovjetan radikalskom sloganu sa prošlogodišnjih lokalnih izbora, koji je glasio: "Sa nama zauvijek Srpska!"

Mihajlica je optužio SNSD za "klasičnu krađu intelektualnog vlasništva" i poručio vladajućoj partiji da "ne može da se kiti tuđim perjem". Lider radikala kaže da nema nikakve dileme da je riječ o čistom plagijatu i ističe da je ubijeđen da će slučaj lako dokazati na sudu.

"To je bio naš slogan i tu nema nikakvog spora. Ako SNSD, i pored našeg protivljenja, zaista izađe na izbore sa ovim sloganom, podnijećemo tužbu protiv njih sa ogromnim odštetnim zahtjevom. Jer, ako oni za intelektualne usluge marketinških agencija plaćaju po milion i po maraka, i mi ćemo onda tražiti da nam plate toliko. Naprosto, ne možemo dozvoliti da besomučno kradu naše ideje, kao što su to svojevremeno učinili na našom kampanjom "Za referendum", koju smo sprovodili još prije tri godine, daleko prije nego što su oni aktivirali ovo pitanje", ističe Mihajlica.

S druge strane, iz SNSD-a  nisu željeli da komentarišu optužbe radikala jer tvrde da je "besmisleno raspravljati sa tako beznačajnim strankama". Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD-a, kaže da radikali mogu da ih tuže ako hoće, ali da ne vidi ništa sporno u upotrebi ovog slogana.

"Oni mogu da rade šta hoće, pa i da se obrate sudu, ali moto odslikava naše političke djelovanje i zato nećemo odstupiti od njega, bez obzira na njihove primjedbe. Mihajlica je, u političkom smislu, jedan potpuno nebitan lik i zato nas njegove optužbe mnogo i ne zanimaju",  kaže Vasić.

Inače, sporni slogan SNSD  je predstavio kao "moto koji će biti korišćen za političke događaje u narednim mjesecima", ističući da će biti zadržan kao slogan za naredne izbore ako pozitivno odjekne u javnosti. U SNSD-u kažu da ovaj slogan oslikava njihovu politiku, ističući i da je riječ o logičnom nastavku njihovih parola sa prethodnih izbora, kao što su "Budućnost Srpskoj", "Naprijed Srpska", „Prvo RS", "Moja kuća Srpska".

Marketinški stručnjaci ističu da radikali, ako se odluče za tužbu, nemaju velike šanse da pobijede na sudu. Dragan Močević, direktor PR agencije "Prajm komunikejšen", objašnjava da bi ovaj slučaj mogao da se smatra prisvajanjem intelektualnog vlasništva samo ako su radikali prethodno zaštitili autorska prava kod Zavoda za zaštitu intelektualnog vlasništva BiH u Sarajevu.

Vodeće opozicione partije tvrde da ih ne zabrinjava činjenica što je SNSD već otkrio izborni slogan dok one nemaju ni slogan, a ni program zajedničkog djelovanja. Generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan kaže da bi u slučaju zajedničkog nastupa opozicije na izborima bio logičan i zajednički slogan.

"To bi mogao da bude slogan "Srpska za sve, svi za Srpsku", ali o tome ćemo tek na proljeće" , navodi Ćuzulan. S druge strane, Zoran Đerić, predsjednik Izvršnog odbora PDP-a, kaže da će svoj slogan predstaviti polovinom februara, u okviru cjelokupne strategije za predstojeće izbore. On kaže da će fokus njihovog djelovanja biti usmjeren na ekonomska i socijalna pitanja, zbog čega će i sam slogan biti izveden iz tih ciljeva.

Istovremeno, analitičari smatraju da rat SNSD-a i radikala oko slogana upozorava na to šta nas čeka u izbornoj kampanji, koja je počela gotovo godinu dana prije otvaranja birališta. Analitičar Tanja Topić smatra da slogan ukazuje na to da će u kampanji dominirati nacionalna pitanja, baš kao i kod vodećih partija u bošnjačkom i hrvatskom nacionalnom korpusu u BiH.

"Od opozicije u RS se, s druge strane, može očekivati da će se fokusirati na ekonomska i socijalna pitanja, kao što je, uostalom, nedavno uradio PDP, najavljući pet programskih politika. U svakom slučaju, tek poslije januarskih prijevremenih izbora u Bileći, koji su svojevrsni test za zajedničko djelovanje SDS, PDP-a i radikala, vidjećemo da li će i oni izaći sa zajedničkim sloganom za zajedničke kandidate na izborima za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH",  kaže Topićeva. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE