• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mostar, konačno, dobio gradonačelnika!

Mostar je, poslije 440 dana od izbora i 17 pokušaja, dobio novog/starog gradonačelnika! Ljubo Bešlić izabran je u trećem krugu glasanja.

 Mostar, konačno, dobio gradonačelnika! Izvor: MONDO

Gradsko vijeće Mostara izabralo je za novog gradonačelnika kandidata HDZ-A BiH Ljubu Bešlića.

Za Bešlića je glasalo 17, a za njegovog protivkandidata Suada Hasandedića 15 vijećnika.

Novoizabrani gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić iz HDZ-a najavio je da će mu u drugom mandatu na ovoj funkciji prvi zadatak biti da predloži i usvoji budžet grada za 2009. i da smiri uzavrele strasti u gradu na Neretvi koji 14 mjeseci nije imao gradonačelnika.

Nakon polaganja zakletve Bešlić je u obraćanju članovima Gradskog vijeća kritikovao nametnuti način izbora gradonačelnika Mostara i ocijenio da se međunarodna zajednica u prethodnom razdoblju igrala sa gradom.

 "Tumačenje pravila Statuta od strane međunarodne zajednice i njegova izmjena krajnje su neozbiljni jer smo nakon toliko vremena vraćeni na ona pravila koja su mogla biti usvojena davno", rekao je on.

Bešlić je podsjetio na brojne probleme u Mostaru koji 14 mjeseci nije imao gradonačelnika i izrazio nadu da će Gradsko vijeće imati snagu, energiju i volju da grad, kako je rekao, vrlo brzo izvuče iz agonije. Hitnom zakazivanju sjednice prethodila je odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je djelomično izmijenio Statut Grada.

Po važećim pravilima za izbor gradonačelnika, za donošenje odluke u prvom i drugom krugu bila je potrebna dvotrećinska većina od 35 vijećnika, a u trećem krugu prosta većina, odnosno barem 18 vijećnika.

Prema Inckovim izmjenama, u trećem krugu gradonačelnik se bira natpolovičnom većinom prisutnih vijećnika, a kvorum koji bira gradonačelnika je 18 vijećnika.

U Mostaru nisu u potpunosti zadovoljni Inckovom odlukom, jer su Hrvati očekivali značajnije izmjene Statuta, a Bošnjaci da će visoki predstavnik imenovati njihovog kandidata za gradonačelnika.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE