• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik i Čović: Prošao rok za ustavne promjene!

Milorad Dodik i Dragan Čović saglasili su se da je rok za nastavak razgovora o bilo kakvim ustavnim promjenama definitivno prošao.

 Dodik i Čović: Prošao rok za ustavne promjene! Izvor: MONDO

”Svi smo u predizbornim aktivnostima i bilo kakav razgovor o tome nema više nikakvog smisla. To treba prepustiti generaciji političara nakon izbora, ako uopšte bude spremna da to stavi na dnevni red“, rekao je predsjednik SNSD-a nakon sastanka.

Dodik je naveo da su SNSD i HDZ BiH saglasni da je bilo kakav angažman OHR-a u BiH izlišan, da nijedna odluka ne smije više biti donesena, te da Kancelarija visokog predstavnika treba što prije da bude zatvorena.

”SNSD je protiv odluka, ne samo u vezi sa sudijama i tužiocima, već i o Mostaru, pogotovo one o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu. Protivimo se bezočnom dodvoravanju Bošnjacima“, ponovio je Dodik, dodavši da referendum treba da da odgovor da li narod podržava nametnute odluke ili ne.

Govoreći o imenovanjima na čelne funkcije u insitucijama BiH, Dodik je napomenuo da je, prema ranijem dogovoru šest partija u BiH, čelno mjesto RAK-a trebalo da popuni Hrvat i da to ni poslije dvije godine nije realizovano.

”Uprkos nastojanju stranaca koji govore da će podržati sve što se dogovore domaći političari, to nije riješeno. Tako nije riješeno ni imenovanje direktora u UIO i mnoga druga imenovanja koja opstruišu bošnjački političari, zajedno sa dijelom međunarodne zajednice“, kazao je Dodik i pozvao na hitno rješavanje ovog pitanja.
Dodik je istakao da je očigledno da u diplomatsko-konzularnoj mreži postoje paralelni sistemi i da je više lica angažovano po ugovoru o djelu, nego imenovanjem i sistematizacijom.

”Oni vode neku posebnu politiku, koja nije usaglašena na nivou BiH, nego je politika koja se vodi na zahtjev onih koji su ih postavili. Zato će SNSD i HDZ vrlo brzo razmatrati ovo pitanje i dogovoriti se o određenim aktivnostima i u parlamentu BiH i u Savjetu ministara BiH“, poručio je Dodik.

 Dodik i Čović poručili su da cilj ovog sastanka nije da se pobijedi neko treći, već da se relaksira situacija i da se na pravi način afirmišu interesi za koje misle da su realni, dodavši da pozivaju na dijalog političke predstavnike bošnjačkog naroda.

Predsjednik SNSD-a je rekao da mu problem predstavlja to što na bošnjačkoj strani nema konsolidovanog pregovarača, koji može da prihvati realizaciju dogovorenih obaveza.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je da je na sastanku usaglašeno da su i prudski i butmirski procesi završeni i da bi svi dalji razgovori bili predizborna kampanja.
”To znači da treba konzervirati taj proces, okrenuti se drugim stvarima u BiH, odnosno pripremiti se za naredne opšte izbore“, smatra Čović.On je kazao da ove dvije političke opcije mogu svojim jasnim stavovima, štiteći interese i jednog i drugog naroda, zagovarati BiH i da ona jedino tako može preživjeti i funkcionisati.

Čović je izrazio nadu da će SNSD i HDZ BiH već tokom idućeg susreta imati potpisan sporazum o strateškoj dugoročnoj saradnji, dodavši da će u narednih mjesec dana biti obavljeni razgovori sa svim političkim strankama u BiH, kako bi pokazali dobru volju.

Prema Čovićevim riječima, njegova stranka će na narednim izborima dobiti podršku većine hrvatskog glasačkog tijela, procijenivši da će tako proći i SNSD, zbog čega ovako i sarađuju.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE