• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Studenti "smijenili" dekana Pravnog fakulteta

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić smijenio je dekana Pravnog fakulteta ovog univerziteta Vitomira Popovića.

 Studenti "smijenili" dekana Pravnog fakulteta Izvor: MONDO

On je smijenjen zbog toga što je prošle školske godine uskraćivao pravo studentima koje je imenovao Studentski parlament Univerziteta da rade u Naučno-nastavnom vijeću Fakulteta.

Stanić je rekao novinarima da više od godinu dana ima problema u saradnji sa Popovićem, te da dekan Pravnog fakulteta ima pravo na žalbu na odluku o smjeni, ali da eventualna žalba ne odgađa izvršenje te odluke.

'Volio bih da nisam morao donijeti tu odluku. Jedan sasvim dovoljan razlog za to jeste činjenica da se prošle školske godine uskraćivalo pravo studentima koje je izabrao Studentski parlament da rade u Naučno-nastavnom vijeću Pravnog fakulteta, čime je prekršen i Zakon o visokom obrazovanju i Statut Univerziteta u Banjaluci i Odluka Studentskog parlementa'', rekao je Stanić novinarima u Banjaluci.

On je najavio da bi već u ponedjeljak, 21. decembra, trebalo da bude biti imenovan v.d. dekana Pravnog fakulteta, a da je propisano da se najduћe u roku od šest mjeseci izabere novi dekan.
Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci rekao je da je za odluku o smjeni čuo iz medija, da nije upoznat o razlozima smjene, te da pretpostavlja da je riječ o politički motivisanoj odluci.

''Za tu odluku potrebna je saglasnost Naučno-nastavnog vijeća. Moje vijeće je prije mjesec dana odbacilo da raspravlja o mojoj ostavci i svaki put postavljam pitanje ima li kakavih primjedbi, ali imam potpunu podršku i vijeća i Saveza studenata Pravnog fakulteta'', rekao je Popović. On je naglasio da već duže vremena postoji anarhija na Univerzitetu u Banjaluci, te da će se nakon što se upozna s obrazloženjem odluke za svoja prava boriti pravnim putem.

Komentarišući rektorove navode da nije dozvolio učešće u radu Naučno-nastavnog vijeća studentima koje je izabrao Studentski parlament Univerziteta, Popović je rekao da je u pitanju sukob Studentskog parlamenta i Saveza studenata Pravnog fakulteta u koji on ne želi da se miješa. Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Bojan Grebenar rekao je da je riječ o istorijskoj odluci - da prvi put rektor banjalučkog Univerziteta smijeni jednog dekana na inicijativu studenata.

On je podsjetio da je Studentski parlament još 3. novembra uputio dekanu Popoviću molbu za podnošenje ostavke, a nakon toga i rektoru zahtjev za smjenu. U molbi za podnošenje ostavke predstavnici Studentskog parlementa Univerziteta u Banjaluci Popoviću su pripisali grubo kršenje prava studenata, neučešće legalno izabranih studenata u radu Naučno-nastavnog vijeća Fakulteta, obaveznu kupovinu knjiga u skriptarnici Fakulteta, kršenje odluke o bezuslovnom upisu viših godina studija, te obavezno plaćanje članarine za Savez studenata Pravnog fakulteta. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE