• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Subašića za džihad angažovao Ćatović

Anesa Subašića (33) iz Banjaluke, kome se u SAD sudi za terorizam, najvjerovatnije je za džihad angažovao Safet Ćatović alijas Abu Mali.

 Subašića za džihad angažovao Ćatović Izvor: MONDO

Abu Mali koji živi u Americi, angažovao je Subašića po nalogu vođe grupe Danijela Patrika Bojda (39) zvanog Sejfula (Božji mač), piše "Glas Srpske".

Na sudskom ročištu održanom u četvrtak u SAD, u Sjevernoj Karolini, na kome je bilo prisutno sedam optuženih za terorizam, među kojima i Subašić - državljanin SAD rođen u Banjaluci, raspravljano je o planovima terorista i zaštiti povjerljivih podataka.

U grupi su i Bojdovi sinovi, Zakarija (20) zvani Zak i Dilan (22) zvani Muhamed. Tu su još i Muhamed Omar Ali Hasan (22), Zijad Jagi ( 21), Hisen Šerifi (24) s Kosova i Subašić.

Bojd, koji je za terorizam obučavan u Avganistanu i Pakistanu, jedno vrijeme je boravio i u BiH, gdje je uspostavio veze sa radikalnim islamskim krugovima.

Američke vlasti ističu da je grupa terorističke aktivnosti vodila iz kuće u oblasti Džonston.

Prema podacima Federalnog istražnog biroa (FBI), zaplijenjeno je oko dva tuceta oružja iz Bojdovog domaćinstva, kao i 27.000 metaka, a oružje je pronađeno i prilikom pretresa Subašićeve kuće.

U razgovoru sa agentima Bojd je tvrdio da je američka vojska u inostranstvu silovala i ubijala njegove sestre muslimanke.

Sljedeće ročište zakazano je za sredinu januara.

Subašić je policiji RS poznat po najmanje 15 krivičnih prijava za iznude, krađe i razbojništva, narušavanje javnog reda i mira, fizičke obračune i pokušaj ubistva. Za njim su raspisane četiri potjernice, među kojima i međunarodna.

Iz Banjaluke je otišao 1993. godine zajedno sa svojom porodicom, prvo u Njemačku, a zatim u SAD.
Federalni sud Sjeverne Karoline odlučio je ranije da Subašić ostane u pritvoru do završetka suđenja uz obrazloženje da je on opasan za zajednicu i da bi mogao pobjeći iz SAD tokom suđenja.

Federalni agenti ranije su saopštili da imaju snimljene razgovore optuženih sa organizatorom terorističkih napada Danijelom Patrikom Bojdom prema kojima je Subašić pomagao njemu i njegovim sinovima Zakariju i Dilanu da otputuju u Izrael i Pakistan, gdje bi izveli terorističke napade.

Sedmorica članova terorističke grupe koji su uhapšeni u julu ove godine optuženi su da su planirali prekookeanska putovanja u namjeri da počine "nasilni džihad".

Danijel Bojd i Šerifi su izmijenjenom optužnicom optuženi i da su kovali zavjeru da bi ubili vojno osoblje u američkoj vojnoj bazi Kvantiko.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE