• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo BiH štiti Glavaša!?

Prije 20 dana istekao zakonski rok po kojem je Tužilaštvo BiH moralo da odluči da li će Glavašu ponovo suditi u Bosni i Hercegovini.

 Tužilaštvo BiH štiti Glavaša!? Izvor: MONDO

Tužilaštvo BiH uporno odbija da od hrvatskog pravosuđa preuzme slučaj "Glavaš" koji je u Zagrebu zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku osuđen na 10 godina zatvora!

"Press RS" saznaje da je još prije 20 dana istekao zakonski rok u kojem je Tužilaštvo BiH moralo da se, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj krivičnoj pomoći, odredi o tome da li će tražiti da se suđenje Branimiru Glavašu obnovi pred pravosuđem BiH jer je prethodno Sud BiH odbio zahtjev hrvatskih vlasti za izručenje.

Glavaš trenutno živi u svojoj vili, u rodnom selu Drinovci kod Gruda.

U izjavi za ovaj list rekao je da ne vjeruje da će pravosuđe BiH tražiti od hrvatskih vlasti da im ustupe njegov slučaj i da ga izvede pred Sud BiH.

"Siguran sam da organi u BiH, barem za sada, neće tražiti da im bude ustupljen moj predmet. Podsjećam i da presuda zagrebačkog suda još nije pravosnažna. Ipak, ako vlasti BiH kojim slučajem zatraže da mi oni sude, ja ću se ponašati kao lojalan građanin BiH i izaći ću pred bilo koji domaći sud", tvrdi za "Press RS" Glavaš.

Zagrebački Županijski sud 8. maja 2009. osudio je Branimira Glavaša na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

Uoči izricanja presude Glavaš je pobjegao u BiH, gdje je ranije dobio državljanstvo.
Sud BiH 26. oktobra ove godine odbacio je zahtjev Hrvatske za izručenje Glavaša jer posjeduje državljanstvo BiH.

Tužilaštvo BiH za mjesec je dana probilo rok po kojem je imalo obavezu da se odredi hoće li preuzeti krivično gonjenje Glavaša.

List u Sudu BiH saznaje da je izostanak reagovanjaTužilaštva BiH u slučaju "Glavaš" rezultat dnevno-političkih kalkulacija, koje u suštini dokazuju da dvostruke aršine u procesuiranju ratnih zločina.
"Rješenje Suda Bosne i Hercegovine, po kojem je odbijen zahtjev za Glavaševo izručenje zbog toga što on, uz hrvatsko, posjeduje i državljanstvo BiH, postalo je pravosnažno 26. oktobra. Tog dana je počeo da teče i jednomjesečni zakonski rok u kojem je Tužilaštvo BiH moralo da obavijesti Ministarstvo pravde BiH da li od Hrvatske treba da traži ustupanje predmeta. U međuvremenu, prošlo je mjesec dana kako je taj rok probijen", kaže izvor iz Suda BiH.

Dodaje još da iz tužilaštva nema čak ni naznaka da li će uopšte obaviti svoju zakonsku obavezu, uprkos tome što ima mnogo argumenata da se zatraži ustupanje predmeta i da se Glavašu sudi u BiH.
"Tužilaštvo ignoriše cijeli slučaj i time ponižava srpske žrtve", kaže isti izvor.
Ministar pravde BiH Bariša Čolak potvrdio je za "Press RS" da ministarstvo na čijem je čelu nije dobilo nikakav stav Tužilaštva BiH o slučaju "Glavaš" i da ne zna da li će zatražiti od Hrvatske da BiH pravosuđu prepusti taj slučaj.

Čolak tvrdi da Ministarstvo pravde ima skromnu nadležnost u ovakvim slučajevima i da služi samo kao posrednik između pravosudnih organa dvije države.

"Odluku tužilaštva još nismo dobili, tako da se još ne zna sudbina tog predmeta. Ako nas, ipak, tužilaštvo obavijesti da želi da procesuira Glavaša u BiH, mi ćemo ispuniti svoju zakonsku obavezu i zatražiti od Hrvatske ustupanje predmeta", ističe Čolak.

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović tvrdi da je očigledno da Tužilaštvo BiH namjerno izbjegava da preuzme ovaj slučaj.

"Tužilaštvo namjerno odugovlači, jer čeka potpisivanje sporazuma između BiH, Hrvatske i Srbije, koji bi trebalo da spriječi osuđenike sa dva državljanstva da izbjegnu odsluženje zatvorske kazne kad pobjegnu u drugu zemlju", objašnjava Velimirović.

Potpisivanje tog sporazuma bilo je najavljeno za decembar, ali je je zapelo zbog nedostatka podrške u Parlamentu BiH za ovakav sporazum.

Zato je i potpuno neizvjesno kad će Glavaš i ostali bjegunci završiti iza rešetaka.

Velimirović još kaže da postoji i mogućnost da su u Tužilaštvu BiH zaključili da je slučaj "Glavaš" previše komplikovan.

"Apsurdno je, međutim, da zbog njihovih kalkulacija Glavaš uživa na slobodi, iako je dokazano koliko je zla nanio srpskim civilima. Prema ponašanju pravosuđa BiH, ispada da se Hrvatska riješila velikog političkog tereta, a BiH istovremeno ne čini ništa da Glavaš odgovara za zločine", rekao je Velimirović.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE