• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odložen Sporazum o izvršenju kazni

Sporazum između BiH, Srbije i Hrvatske o izvršenju kazni biće potpisan tek naredne godine

 Odložen Sporazum o izvršenju kazni Izvor: MONDO

Sporazum između BiH, Srbije i Hrvatske, koji će omogućiti izvršenje sudskih presuda izrečenih u jednoj državi u slučaju kada osuđenik pobjegne u drugu državu, neće biti potpisan ove godine, kako je bilo najavljeno.

"Mi smo bili spremni da to uradimo tokom decembra, ali na zahtjev kolega iz Srbije, to će biti odloženo nakon 20. januara sljedeće godine", rekao je sekretar Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić.

Ugovor o izvršenju pravosnažnih zatvorskih kazni prije potpisivanja treba potvrditi Predsjedništvo BiH, a Halilagić kaže da su ekspertski timovi BiH, Hrvatske i Srbije usaglasili sve detalje u vezi sa sporazumom, pišu "Nezavisne novine" u izdanju od ponedjeljka.

"Prema mojim informacijama, ta će se tačka naći na dnevnom redu na sljedećoj sjednici Predsjedništva i očekujem da će ministar pravde biti ovlašten da potpiše sporazum. Planirano je da sporazum potpišemo zajedno i sa Hrvatskom i Srbijom", rekao je Halilagić.

On je dodao da će sličan sporazum naknadno biti dogovoren i sa Crnom Gorom.

Prema informacijama iz Ministarstva pravde BiH, 106 osoba se od organa gonjenja BiH krije u Hrvatskoj, 100 u Srbiji, 24 u Crnoj Gori, dok se za 52 bjegunca ne zna u kojoj su se državi skrili.

Bjegunci koji se od organa gonjenja BiH kriju u susjednima državama u BiH su pravosnažno osuđeni na 530 godina i 123 dana zatvorske kazne. Kada sporazum stupi na snagu, bjegunci će zatvorske kazne na koje su presuđeni u zatvorima BiH izdržavati u zatvorima zemalja u koje su pobjegli.

Hrvatska i Srbija BiH nisu dostavile zvanični spisak sa imenima osuđenih osoba koje se kriju u BiH. Postoji samo nezvanični podatak da se u BiH krije 46 bjegunaca iz Hrvatske.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE